MMR pomůže s bydlením seniorů

24.11.2014 18:02

Ministerstvo pro místní rozvoj zahajuje financování komunitního bydlení pro seniory, které nelze financovat z evropských fondů. Pro rok 2015 opět vyhlásí v rámci Programu podpora bydlení podprogramy na principu nevratných investičních dotací.

MMR pomůže s bydlením seniorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Bude se jednat o Podporu výstavby podporovaných bytů, Podporu výstavby technické infrastruktury, Podporu regenerace panelových sídlišť a Podporu oprav olověných rozvodů vody.

V případě Podpory výstavby podporovaných bytů se jedná o 3 dotační tituly:

Podpora výstavby pečovatelských bytů;
Podpora výstavby vstupních bytů;
Podpora výstavby Komunitních domů seniorů (nově navrhovaný titul).

„Celková alokace by měla dosáhnout až 550 mil. Kč s tím, že na výstavbu Komunitních domů seniorů se počítá se 120 mil. Kč. Cílem výstavby Komunitních domů seniorů je zajištění sociálního nájemního bydlení pro osoby z cílové skupiny tak, aby došlo k uchování a prodloužení jejich soběstačnosti a nezávislosti, a současně aby byl umožněn komunitní způsob života na principu sousedské výpomoci. Důraz je kladen ne mezilidské vztahy a zachování osobní nezávislosti každého jedince. K naplnění tohoto cíle budou sloužit sdílené prostory, jako např. společné klubovny, dílny, místa pro střetávání apod,“ dodává k nově navrhovanému dotačnímu titulu první náměstkyně ministryně Klára Dostálová.

S výjimkou dotačního titulu Podpora výstavby Komunitních domů seniorů lze vyhlášení podprogramů formou výzvy očekávat v prosinci 2014. Komunitní domy seniorů musí ještě projít schvalovacím procesem na Ministerstvu financí, jehož výsledek bude však známý také až v prosinci. Žadatelům bude umožněno připravit své projekty ve standardní lhůtě, tak jako tomu bylo v letech předchozích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …