MO ČR: Praha vzdává hold letcům RAF

15.08.2015 18:36

Na Hradčanském náměstí v Praze je k vidění maketa letounu Spitfire, která má připomenout 70 let od návratu československých letců do vlasti.

MO ČR: Praha vzdává hold letcům RAF
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Moc jsme chtěli letět už na pomoc Pražskému povstání. Dokonce byly přemalované i stroje našimi státními znaky, se kterými jsme chtěli vzlétnout. Nakonec nás ale pustili domů až v srpnu,“ vzpomínal dnes brigádní generál Emil Boček na události před 70 lety.

Právě u příležitosti slavného návratu letců se v Praze koná řada setkání a vzpomínkových slavností, které mají připomenout návrat odvážných mužů, kteří se významně zapsali nejen do bojů o vzdušný prostor nad Velkou Británií.

Jednou z takových akcí dnes bylo odhalení makety letounu Spitfire Mk. IX na Hradčanském náměstí. Slavnosti se zúčastnila řada hostů, nechyběl mezi nimi kardinál Dominik Duka, zástupci Vzdušných sil Armády ČR a vojenští kaplani.

Hlavní pozornost ale logicky patřila posledním žijícím letcům RAF – plukovníku Pavlu Vranskému, plukovníku Emilu Šnebergovi či generálu Emilu Bočkovi. Ti všichni se s návštěvníky podělili o své vzpomínky ze srpna 1945. Přítomna byla také vdova po letecké legendě generálu Františku Fajtlovi, Hana Fajtlová.

Spontánní akci představení letounu Spitfire, který je věrnou napodobeninou stroje, na němž do pražské Ruzyně přiletěl v roce 1945 i Emil Boček, předcházela pietní setkání u památníků československých letců v pražských Dejvicích a na Klárově u sochy okřídleného lva.

Euan Edworthy, zakladatel a ředitel pražské PR agentury Best Communications, iniciátor sbírky na památník okřídleného lva a generální sponzor této události, uvedl: „Velká Británie i zbytek osvobozeného světa jsou československým letcům, kteří během druhé světové války bojovali v RAF, velmi vděčny. Je mi velkou ctí, že jsem se mohl podílet na oslavách 70. výročí jejich návratu do vlasti. Byli přivítáni jako hrdinové, poté ale zakusila většina z nich v dobách komunismu opovržení, strádání a věznění. My sami jsme stejně jako budoucí generace zodpovědní za to, aby jejich odvážné činy neupadly v zapomnění a aby dějiny na jejich hrdinství vždy pamatovaly.“

V podobném duchu zněla také zdravice, kterou poslal ministr obrany Martin Stropnický a přečetl ji hlavní organizátor Jiří Stanislav, velkopřevor mezinárodní nevládní organizace Křížovníci s červeným srdcem – Cyriaci.

„Nikdy těm statečným vojákům nebudeme dost vděčni. Nikdy nezapomeneme na jejich ostudné pronásledování po roce 1948. Nikdy beze zbytku už nesplatíme dluh, který vůči nim máme,“ vzkázal ministr obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…