MO ČR: Technická dohoda zlepší spolupráci Vojenské policie ČR a SR

27.02.2016 15:19

U příležitosti 25. výročí vzniku Vojenské policie Slovenské republiky byla tento týden v Trenčíně uzavřena Technická dohoda mezi vojenskými policiemi ČR a SR. Dohodu podepsali náčelník Vojenské policie ČR plukovník Pavel Kříž a ředitel Vojenské policie SR plukovník Milan Hamar.

MO ČR: Technická dohoda zlepší spolupráci Vojenské policie ČR a SR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spolupráce se v posledním období prohloubila a od podpisu Technické dohody si oba plukovníci slibují její další rozšíření zejména v oblasti společných cvičení a výcviku, jakož i přípravy instruktorů. „Dohoda je vyjádřením skutečně nadstandardních vztahů mezi oběma vojenskými policiemi,“ připomněl plukovník Kříž. Plukovník Hamar zdůraznil, že dohoda umožňuje jednodušší použití prostředků, materiálu a výcvikových zařízení při společném výcviku.

Podle obou představitelů vojenských policií se podpisem dohody vytvoří lepší předpoklady pro možné společné nasazení v mezinárodním krizovém managementu, v ovládání způsobilosti jednotek, skupin a příslušníků vojenských policií. Společná příprava cvičení, výcviku a výcviku instruktorů se uskuteční na základě sladěných plánů na daný rok s výhledem na dva následující roky. I tímto způsobem se zabezpečí jejich kontinuita.

Společný výcvik už probíhá

Čeští a slovenští vojenští policisté už dlouhodobě úspěšně spolupracují v rámci projektu Mnohonárodního praporu Vojenské policie NATO (MNMPBAT), ale například i v rámci operace ISAF v Afghánistánu. Vyvrcholením této spolupráce bylo vyslání dvou slovenských vojenských policistů do operace ISAF v sestavě jednotky Vojenské policie ČR na přelomu roku 2012/2013.

Při podpisu Technické dohody v Trenčíně byli přítomni i zástupci školicích a výcvikových zařízení obou vojenských policií - náčelník Odborné školy Vojenské policie ČR z Vyškova podplukovník Libor Daněk a ředitel Odboru výcviku a kynologie z Vlkanové – Hronseku podplukovník Marián Turanský. Důvodem je úzká spolupráce při odborném výcviku a vzdělávání vojenských policistů obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…