MO ČR: Technická dohoda zlepší spolupráci Vojenské policie ČR a SR

27.02.2016 15:19

U příležitosti 25. výročí vzniku Vojenské policie Slovenské republiky byla tento týden v Trenčíně uzavřena Technická dohoda mezi vojenskými policiemi ČR a SR. Dohodu podepsali náčelník Vojenské policie ČR plukovník Pavel Kříž a ředitel Vojenské policie SR plukovník Milan Hamar.

MO ČR: Technická dohoda zlepší spolupráci Vojenské policie ČR a SR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spolupráce se v posledním období prohloubila a od podpisu Technické dohody si oba plukovníci slibují její další rozšíření zejména v oblasti společných cvičení a výcviku, jakož i přípravy instruktorů. „Dohoda je vyjádřením skutečně nadstandardních vztahů mezi oběma vojenskými policiemi,“ připomněl plukovník Kříž. Plukovník Hamar zdůraznil, že dohoda umožňuje jednodušší použití prostředků, materiálu a výcvikových zařízení při společném výcviku.

Podle obou představitelů vojenských policií se podpisem dohody vytvoří lepší předpoklady pro možné společné nasazení v mezinárodním krizovém managementu, v ovládání způsobilosti jednotek, skupin a příslušníků vojenských policií. Společná příprava cvičení, výcviku a výcviku instruktorů se uskuteční na základě sladěných plánů na daný rok s výhledem na dva následující roky. I tímto způsobem se zabezpečí jejich kontinuita.

Společný výcvik už probíhá

Čeští a slovenští vojenští policisté už dlouhodobě úspěšně spolupracují v rámci projektu Mnohonárodního praporu Vojenské policie NATO (MNMPBAT), ale například i v rámci operace ISAF v Afghánistánu. Vyvrcholením této spolupráce bylo vyslání dvou slovenských vojenských policistů do operace ISAF v sestavě jednotky Vojenské policie ČR na přelomu roku 2012/2013.

Při podpisu Technické dohody v Trenčíně byli přítomni i zástupci školicích a výcvikových zařízení obou vojenských policií - náčelník Odborné školy Vojenské policie ČR z Vyškova podplukovník Libor Daněk a ředitel Odboru výcviku a kynologie z Vlkanové – Hronseku podplukovník Marián Turanský. Důvodem je úzká spolupráce při odborném výcviku a vzdělávání vojenských policistů obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…