MPO: 64. Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně - digitalizace, vodík, export či podpora Ukrajiny

10.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh, který se koná od 10. do 13. října na výstavišti v Brně, se zaměří na efektivní a udržitelný průmysl. Českou národní expozici, která na jednom místě představí služby státu podnikatelům, otevře ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

MPO: 64. Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně - digitalizace, vodík, export či podpora Ukrajiny
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

„V rámci naší České národní expozice návštěvníkům představíme celý ekosystém vzájemně navazujících služeb. Naším cílem je české firmy podporovat od fáze nápadu, výzkumu a vývoje, přes financování a pojištění, až po dobývání zahraničních trhů,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto chceme letos odstartovat příběh, který tvoří dva důležité a vzájemně propojené dokumenty. Jde o novou českou Exportní strategii a připravovanou Hospodářskou strategii. Obě strategie mají společný cíl – vytvořit moderní, úspěšnou a odolnou Českou republiku.“

Po dnešním slavnostním zahájení odstartuje ministerstvo řadu doprovodných akcí, přednášek a workshopů.

Česká národní expozice:

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

  • Digitalizace průmyslu, která je i ústředním tématem celého letošního veletrhu s podtextem Digitální továrna 2.0.
  • Vodíkové technologie v automobilovém průmyslu i jako zdroje energie pro bezemisní zelenou průmyslovou produkci.
  • Energetické úspory. Návštěvníci budou mít prostor ke konzultacím s několika specialisty na problematiku energetických úspor zejména průmyslových podniků.
  • Zaměstnávání kvalifikovaných cizinců. Nedostatek pracovníků je jednou z hlavních překážek dalšího rozvoje českého hospodářství i naší konkurenceschopnosti. Tato oblast je rovněž jednou z priorit v nové Exportní strategii České republiky.
  • Novinkou letošní České národní expozice pak bude prezentace řady špičkových exponátů českých firem, které vznikly za podpory operačních programů Evropské unie, které nabízí Ministerstvo průmyslu a obchodu.
  • Příležitosti českým firmám nabízí dynamický trh Spojených států amerických. Ty představí americký velvyslanec v České republice Bijan Sabet i další představitelé USA prostřednictvím programu Select USA.
  • Speciální prostor Contact Ukraine v pavilonu A, na kterém se protnou české firmy se svými ukrajinskými partnery i zástupci jednotlivých ukrajinských regionů a měst. Tato platforma významně usnadní realizaci vzájemných vztahů při obnově Ukrajiny. Na stánku budou k dispozici také tzv. energetické mikiny, prostřednictvím kterých se můžete zapojit do obnovy energetické infrastruktury Ukrajiny.
  • MeetingPoint Czechtrade – tradiční setkání a konzultace exportních příležitostí s 25 řediteli zahraničních kanceláří.

Autonomní vozidla – společnost Aurrigo, Bring Auto

Na brněnském výstavišti se v letošním roce prezentují společnosti zabývající se autonomní přepravou. Návštěvníci MSV budou mít příležitost vyzkoušet si jízdu v autonomním autobuse od společnosti Aurrigo. V areálu výstaviště se bude dále pohybovat také autonomní Last Mile Delivery robot společnosti BringAuto, který umí doručovat balíčky konkrétním zákazníkům.

Digitální továrna

Hlavním tématem tohoto projektu je inteligentní digitalizace a druhá transformace české ekonomiky. Cílem Digitální továrny 2.0 je přiblížit technologie, které umožní transformovat nejen průmyslové prostředí, ale i celou ekonomiku. Snahou je pomoci zformulovat vizi změny české ekonomiky tak, aby byla úspěšná i v 21. století a v měnícím se geopolitickém kontextu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které zřídilo platformu 5G aliance, se podílí na aktivitách Digitální továrny 2.0. Jedná se na MSV zejména o blok věnovaný rozvoji sítí 5. generace v České republice.

Zajímavé semináře z České národní expozice bude ministerstvo vysílat živě na svém YouTube kanálu. Aktuální informace najdete také na sociální síti X a profesní platformě LinkedIn.

Další informace o veletrhu jsou na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …