MPO ČR: Za 18 měsíců vlády B. Sobotky se podařilo získat 196 nových investičních projektů

16.07.2015 12:27

¨Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a generálním ředitelem agentury CzechInvest Karlem Kučerou zhodnotili dosavadních 18 měsíců práce vlády v oblasti získávání nových investic a vytváření nových pracovních míst.

MPO ČR: Za 18 měsíců vlády B. Sobotky se podařilo získat 196 nových investičních projektů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

„Jsem rád, že se vládě daří plnit jednu z klíčových priorit a za 18 měsíců fungování nového kabinetu se nám podařilo získat 196 nových investičních projektů v objemu 108 miliard korun, které by měly generovat přes 23 tisíc nových pracovních míst. Je důležité, abychom v dobře nastoupeném tempu pokračovali i v dalších měsících. Ministerstvo průmyslu a obchodu i agentura CzechInvest musí navázat na dosavadní úspěšnou práci a dál intenzivně pracovat na zlepšování podmínek pro vstup nových investorů do naší země,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„V uplynulém roce a půl bylo pro Českou republiku v oblasti investic mimořádně úspěšných, a to i díky podpoře ekonomické diplomacie, které jsme věnovali skutečně velkou pozornost. Osobně jsem v uplynulém roce absolvoval celou řadu zahraničních cest v čele českých podnikatelských misí a vedl jsem řadu jednání v investorsky zajímavých regionech. Jejich výsledkem je, že Česká republika představuje v současné době pro investory stabilní a přátelské prostředí, které motivuje české i zahraniční podnikatele k neustálému rozvoji jejich byznysu. V současné době posilují především investice v oblasti datových center, leteckého průmyslu nebo sdílených služeb. Jedná se většinou o projekty s vysokou přidanou hodnotou, které si žádají zkušenost a kvalifikovanou pracovní sílu. Zde má Česká republika stále konkurenční výhodu,“ poznamenal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Od začátku roku 2015 jsme získali nové projekty s vysokou přidanou hodnotou především z USA, Japonska a Číny, což odpovídá oživení a růstu globální ekonomiky. Zároveň registrujeme i zvyšující se zájem o lokální dodavatele,“ řekl generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera.

Mezi největší investiční projekty z poslední doby patří opravárenské centrum společnosti HTC, které vzniklo v Brně. Velké změny chystá také společnost INA Lanškroun, s.r.o., která za 2,5 miliardy korun rozšíří svou činnost a zaměstná 900 nových pracovníků. Pardubická RONAL CR s.r.o. chystá expanzi za 1,7 miliardy korun. Počet zaměstnanců navýší o 110.

Ze zahraničí je v České republice nejaktivnější tradičně Německo, naplánovalo si zde 38 nových projektů. Následují Spojené státy americké s 21 projekty, Nizozemí s jedenácti a Francie s deseti. Podle objemu investic vede Korejská republika, která do České republiky umístí projekty za 29 miliard korun. Následují Německo (14 mld.) a Nizozemí (8 mld.).

Mezi sektory dominuje v počtu projektů výroba motorových vozidel s 67 novými projekty za 34,7 miliardy korun. Dále pak kovodělný a kovozpracující s 25 projekty za 12,7 miliard korun a strojírenský průmysl s 16 projekty. Podle objemu investice patří k nejúspěšnějším také gumárenský průmysl, do kterého přiteklo přes 23 miliard korun.

V regionálním měřítku přilákal největší investiční aktivitu Moravskoslezský kraj. Vznikne zde 32 nových projektů za 17,7 miliardy korun, které by měly vytvořit 4 530 pracovních míst. Druhou příčku drží Ústecký kraj s třiceti novými projekty za 36 miliard a 4 495 novými místy.

Dalším krokem v lákání investorů do České Republiky je i schválení projektu zvýhodněných průmyslových zón, které nabídnou investorům ještě výhodnější podmínky pro jejich podnikání v ČR.

Mapa investic
Mapa pracovních míst

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.