MPO: Některá opatření zmírnila, při nakupování je třeba dodržovat přísnější hygienická pravidla

07.04.2020 17:11

Vláda schválila otevření některých obchodů a provozoven. Nově jsou otevřeny venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství a také sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny. Od čtvrtka 9. dubna 2020 se pak zrušení zákazu provozu rozšíří na hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství, obchody a opravny jízdních kol. V otevřených obchodech je třeba v souvislosti s pandemií koronaviru a ochranou zdraví dodržovat přísnější hygienická pravidla. Jaká konkrétně jsou, jednoduše popisuje informační leták „Jak se chovat při nákupu“.

MPO: Některá opatření zmírnila, při nakupování je třeba dodržovat přísnější hygienická pravidla
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Venkovní sportoviště, parky a další veřejná prostranství mohou lidé nově využít k individuálnímu sportování bez roušky při splnění stanovených podmínek. Mimo jiné je třeba dodržovat minimální odstup dvou metrů od ostatních osob, sportovat společně maximálně ve dvou s výjimkou členů domácnosti a nepoužívat přitom vnitřní šatny, sprchy a další uzavřené společné prostory. V praxi to znamená například možnost nově hrát třeba tenis, nohejbal či golf, jezdit na koni, bruslit nebo se věnovat vodním sportům, když na hřišti nebo v posádce budou dva lidé.

Od dneška mohly začít fungovat také sběrny surovin, sběrné dvory a kompostárny, od čtvrtka 9. dubna si pak lidé budou moci nakoupit kromě v již povolených prodejnách a provozovnách také v hobbymarketech, železářstvích, stavebninách, prodejnách jízdních kol a cykloservisech. Všichni prodejci, nově i dříve povolení, musí dodržovat přísnější hygienická opatření - například zajistit dodržování minimálně dvoumetrových vzdáleností mezi zákazníky, u nejvíc exponovaného zboží umístit dezinfekční přípravky a obsluhovat v rukavicích. Proto Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví připravilo informační leták pro potřeby široké veřejnosti a samozřejmě i všech otevřených obchodů i dalších provozoven. Najdete ho ZDE a ZDE.

Výše uvedené vychází ze včerejšího usnesení vlády č. 395, které je dostupné ZDE. Kabinet jím schválil mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví zveřejněná ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …