MPO: Podnikatelé se mohou začít připravovat na čerpání prvních 17 miliard z OP PIK

30.04.2015 12:17

Evropská komise včera finálně schválila Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) jako řídící orgán programu proto dává českým podnikatelům co nejdříve k dispozici předběžné podmínky týkající se první vlny výzev OP PIK. MPO hodlá v první vlně vyhlásit 11 výzev s alokacemi ve výši 17,35 miliardy korun.

MPO: Podnikatelé se mohou začít připravovat na čerpání prvních 17 miliard z OP PIK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Nový operační program má navázat na úspěch Operačního programu Podnikání a inovace 2007 — 2013,
který je jedním ze dvou ministerských programů, jež dosud nemusely kvůli nedočerpání vracet Evropské unii svěřené prostředky.

„Ministerstvo plánuje vyhlásit 11 výzev OP PIK s alokacemi ve výši 17,35 miliardy korun a přijímat první žádosti o dotaci od začátku června. Z celé první vlny má nejvyšší alokaci výzva Úspory energie v hodnotě
5 miliard korun, ovšem většina výzev a bezmála 11 miliard budou směřovat na rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace a rozvoj malých a středních podniků,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

MPO se v rámci příprav na spuštění OP PIK rozhodlo avizovat vypsání výzev a poskytnout žadatelům veškerý potřebný informační servis, aby své projekty mohly na čerpání prvních výzev dobře připravit.

„Na stránkách MPO proto dnes uveřejňujeme předběžnou informaci pro žadatele o parametrech prvních výzev OP PIK. Jedná se o dokument, který má za cíl seznámit potenciální žadatele s návrhem plánované výzvy, způsobilými výdaji či postupem pro hodnocení a výběr projektových žádostí ještě před oficiálním vyhlášením výzvy. To může proběhnout až po zasedání Monitorovacího výboru OP PIK, které je naplánováno na závěr května,“ říká náměstek ministra pro oblast fondů EU, výzkumu a vývoje
Tomáš Novotný.

Veškeré další informace a detaily spojené s avízy na prvních 11 výzev OP PIK naleznete na webu MPO - http://www.mpo.cz/dokument157764.html.

* Prioritní osy zaměření OP PIK

  • PO 1      Rozvoj výzkumu a vývoje pro inovace
  • PO 2      Rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků
  • PO 3      Účinné nakládání energií, rozvoj energetické infrastruktury a obnovitelných zdrojů energie, podpora zavádění nových technologií v oblasti nakládání energií a druhotných surovin
  • PO 4      Rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu a informačních a komunikačních technologií

Více o zaměření OP PIK:

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, na podporu podnikání malých a středních podniků. Důležitou součástí operačního programu jsou intervence mající za cíl posun české ekonomiky k energeticky účinnému hospodářství spočívajícím především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Pomoci usnadnit rozvoj podnikání a přístup ke službám státu v oblasti ICT ze strany podnikatelů i občanů, bude podpora zaměřena na zavádění vysokorychlostního přístupu k internetu a rozšiřování nabídky ICT služeb.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…