MPO nikdy netvrdilo, že kvízomaty nepodléhají loterijnímu zákonu

08.03.2016 16:45

„Problematika tzv. kvízomatů se Ministerstva průmyslu a obchodu dotýká pouze velmi okrajově a jejich řešení je v plné kompetenci Ministerstva financí,“ ohradil se ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek proti tvrzení svého koaličního kolegy ministra financí Andreje Babiše.

MPO nikdy netvrdilo, že kvízomaty nepodléhají loterijnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ten minulý týden vyzval premiéra Bohuslava Sobotku, aby si „udělal pořádek“ v resortech spravovaných sociální demokracií.

Kvízomaty se před třemi lety zabýval Elektrotechnický zkušební ústav, který je státním podnikem v působnosti MPO. Na žádost soukromého subjektu tehdy zpracoval inspekční zprávu č. 303894-01/01, která se týkala části softwaru ze zařízení nazvaného „vědomostní kvíz“. Technicky ověřitelným závěrem bylo, že konkrétní posuzovaná část nesplňuje požadavky loterijního zákona.

Tento závěr se však stal předmětem záměrných dezinterpretací inspekční zprávy v tom smyslu, jako by Elektrotechnický zkušební ústav vydal závazné stanovisko, že zařízení jako celek nepodléhá zákonu o loteriích, což EZÚ nikdy neučinil. Samotná zpráva obsahuje sedm stran plus tři přílohy celkem o 66 stranách, přičemž na titulní straně je výslovně uvedeno, že „Bez písemného souhlasu EZÚ nesmí být tato zpráva reprodukována jinak než celá“. Ústav se navíc veřejně opakovaně ohradil proti její nesprávné interpretaci, mj. i v tiskové zprávě, v níž zdůraznil, že zprávu nelze v žádném případě interpretovat ve smyslu, že zařízení „Vědomostní kvíz“ nespadá pod účinnost zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách v platném znění.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu ani EZÚ nikdy nevydaly stanovisko, že kvízomaty nepodléhají loterijnímu zákonu,“ zdůraznil Jan Mládek. EZÚ navíc v souvislosti se zneužitím jeho inspekční zprávy podal už loni trestní oznámení na neznámého pachatele pro trestný čin poškozování cizích práv.

Ministr financí opakovaně žádal revokaci citované inspekční zprávy EZÚ. Takový postup však není právně možný a zpráva samotná neobsahuje žádné pochybení.

Problém je v její účelové dezinterpretaci.

„Příčinou problému je zejména absence účinných sankcí vůči provozovatelům kvízomatů a v tomto smyslu je míč na hřišti předkladatele novely zákona o hazardu,“ zdůraznil ministr Mládek. Vyslovil obavu, že ani znění návrhu, který je nyní ve druhém čtení, problém zcela neřeší. „Provozovatelé nelegálního hazardu bohužel vždy najdou cestu, dokud nebude platit jednoduché: co není povoleno, je zakázáno,“ míní Jan Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…