MPO vyzývá podnikatele: Zapojte se do nastavení finančních nástrojů OPPIK

04.03.2015 14:46

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v současné době zjišťuje potřeby českých podnikatelů v oblasti zvýhodněných finančních produktů, které jim budou vedle dotací k dispozici v rámci OPPIK. Pro tyto účely MPO připravilo dva dotazníky, které mají odhalit, jaké formy financování projektů podnikatelé preferují a jak může rezort pomoci při zajišťování prostředků na jejich investice. Cílem MPO je co nejvíce podnikatele začlenit do procesu nastavení finančních nástrojů, aby maximálně splňovaly jejich potřeby.

MPO vyzývá podnikatele: Zapojte se do nastavení finančních nástrojů OPPIK
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

MPO s oběma dotazníky dosud oslovilo na 15 000 firem. První dotazník cílil na malé, střední i velké podniky, které MPO vnímá jako potenciální příjemce zvýhodněných úvěrů a záruk. Druhý je stále otevřený a zaměřený na začínající podniky - zejména start-upy z podnikatelských akcelerátorů a inkubátorů.

MPO má zájem o co nejkomplexnější zpětnou vazbu ze strany malých a středních podnikatelů, a proto je vyzývá k vyplnění druhého dotazníku na následujícím odkazu: http://deloittecz.polldaddy.com/s/oppik-risk-finance. Ten bude přístupný všem zájemcům do 15. března 2015.

Dotazníky jsou součástí ex-ante analýzy, která MPO pomůže stanovit přesnou alokaci finančních prostředků na finanční nástroje pro malé a střední podnikatele v rámci OPPIK. „Analýza bude hotová do konce dubna a ukáže, kolik peněz je účelné a potřebné vyčlenit na finanční nástroje. Předběžný odhad se pohybuje do 10 % alokace OPPIK, tedy do 433 milionů EUR,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Finanční nástroje jsou klíčové pro malé a střední podniky, jelikož ve srovnání s velkými firmami mají omezený přístup k financování. Cílem MPO je umožnit těmto firmám rychleji realizovat své investiční projekty. Přístup a kroky ministerstva kladně hodnotí i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR).

„Rozšíření nabídky finančních produktů ve formě záruk nebo třeba rizikového kapitálu je bez diskuse krok správným směrem. Je to forma podpory, která stimuluje malé a střední firmy k vyšší výkonnosti a současně je nutí k podnikatelské koncovce, neboť kontrola jejich výsledků není pouze formálním aktem poskytovatele podpory, ale komerčních bank nebo investorů,“ dodává předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…