MPO zpřístupní Petschkův palác, odborníci poradí, jak na úspory energií

24.10.2022 17:05 | Tisková zpráva

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) otevírá brány veřejnosti. Už v pátek 28. října 2022 od 9:00 do 17:00 hodin, a to u příležitosti založení samostatného Československa. Návštěvníci si budou moci prohlédnout Petschkův palác v ulici Politických vězňů. Nově budou na Dni otevřených dveří odborníci Energetických konzultačních a informačních středisek EKIS, kteří poradí, jak na úspory energií.

MPO zpřístupní Petschkův palác, odborníci poradí, jak na úspory energií
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Návštěvníci si v Petschkově paláci budou moci mimo jiné prohlédnout maketu budovy, reprezentační prostory s dobovým nábytkem a zařízením, konferenční místnosti i zrenovovaný rozsáhlý bankovní trezor. Přístupná bude i Pieta, prostory zachycující temnou historii budovy v období okupace s vyšetřovnami a celami.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Letos si MPO na Den otevřených dveří přichystalo novinku. „Návštěvníci, které mají zájem se dozvědět více o možnostech energetických úspor, se budou moci zdarma poradit s odborníky z EKIS (více ZDE). Ti nejen každému poradí vhodná praktická opatření, ale mohou jim také pomoci zvolit vhodná investiční opatření, včetně dotací,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Petschkův palác, postavený mezi léty 1922-1927, byl ve své době jednou z nejmodernějších budov v Praze. Nacházely se v něm mimo jiné podzemní trezory s možností umělého zatopení, klimatizace, telefonní ústředna, vlastní zásobárna pitné vody, páternoster i potrubní pošta. Interiéry se z velké části podařilo zachovat v nezměněné podobě.

Za druhé světové války v paláci sídlilo velení Gestapa pro Čechy a ve sklepních prostorách se dochovaly cely a vyšetřovny, v nichž byli vyslýcháni a mučeni čeští odbojáři. Po válce v budově sídlilo Ministerstvo zahraničního obchodu, a to až do rozpadu Československa v roce 1992. V roce 1989 byl palác prohlášen národní kulturní památkou, Ministerstvo průmyslu a obchodu v něm sídlí od roku 1993.

Petschkův palác lze navštívit bez jakékoliv registrace, vstup je volný. Historie Petschkova paláce je podrobněji popsána ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …