MPSV: 823 milionů korun na růst platů a mezd v sociálních službách míří ke krajům

11.10.2017 14:45

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová vyhověla žádosti Asociace krajů ČR, která požadovala dofinancování sektoru sociálních služeb v kontextu čtyřprocentního navyšování platů před koncem roku 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak poskytne ze svého rozpočtu sociálním službám 823 milionů korun na platy a mzdy.

MPSV: 823 milionů korun na růst platů a mezd v sociálních službách míří ke krajům
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Ministerstvo financí schválilo rozpočtové opatření k výplatě dotace až 6. října, tedy těsně před uplynutím obvyklé 30denní lhůty. „O dofinancování platů v sociálních službách jsme jednali s Asociací krajů 1. září a bezprostředně poté jsme rozhodli o uvolnění prostředků. Ministerstvo financí ale bohužel rozhodlo o uvolnění peněz teprve před pár dny,“ uvedla ministryně Marksová.

Ministerstvo práce v předstihu realizovalo všechny kroky potřebné k urychlené výplatě finančních prostředků, takže kraje budou mít peníze na svých účtech již v průběhu příštího týdne. Dotace ze státního rozpočtu je účelově určena na dokrytí osobních nákladů pro všechny sociální služby zařazené do sítě sociálních služeb kraje.

V posledních třech letech MPSV dofinancovalo platy a mzdy na sociální služby již několikrát. V říjnu 2014 proběhlo dofinancování ve výši 335 milionů korun, v červenci 2015 v celkové výši 720 milionů.

V dubnu 2016 došlo k dofinancování ve výši 350 milionů korun, v červenci 2016 putovalo na navýšení platů a mezd v sociálních službách 270 milionů korun, celkové dofinancování v roce 2016 tedy dosáhlo výše 620 milionů korun. V roce 2017 byly sociální služby dofinancovány již v červnu částkou ve výši 1,16 miliard korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…