MPSV: „Důstojné pracoviště“ pomůže s obranou proti šikaně v zaměstnání

02.10.2017 14:20

Šikana na pracovišti, soustavné pronásledování zaměstnance ze strany vedoucího pracovníka, kolegy či podřízeného, bývá těžko dokazatelná. Tyto problémy označované také jako bossing, mobbing či staffing mají zaměstnanci nejen v soukromém sektoru, ale i ve veřejné správě. Pomoc přinese projekt Důstojné pracoviště ve veřejné správě, který realizuje Fond dalšího vzdělávání v úzké spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí, Státním úřadem inspekce práce a Kanceláří veřejného ochránce práv.

MPSV: „Důstojné pracoviště“ pomůže s obranou proti šikaně v zaměstnání
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Účinná obrana v případě skryté šikany zaměstnance je mnohem komplikovanější než jiné, zjevnější typy porušování pracovněprávních předpisů, například v oblasti bezpečnosti práce. Cílem projektu je podpořit kompetence nejméně 578 pracovníků z 85 organizací veřejné správy (státní správy a samosprávy) v oblasti jejich ochrany před násilím na pracovišti. Vzdělávací aktivity jsou určeny personalistům, vedoucím i řadovým pracovníkům. Všechny tyto osoby totiž mohou být obětí či svědkem násilí na vlastním pracovišti, popřípadě mají přímo v popisu práce zajistit ochranu svých kolegů.

Kurzy dále na základě specifických metodik proškolí pracovníky resortu práce a sociálních věcí, tj. Státního úřadu inspekce práce, Ministerstva práce a sociálních věcí a pracovníky Kanceláře Veřejného ochránce práv jako ty, kteří jsou zodpovědní za tvorbu a udržení systému ochrany před násilím na pracovišti a dohledem nad ním. Projekt tím reaguje na potřeby, které vyplývají i z aktuální Koncepce Ministerstva práce a sociálních věcí a navrhované novely zákoníku práce a vnáší do nich „punc“ dobrovolného přijetí nabízených řešení. „Podobný projekt nebyl doposud v České republice realizován, přináší mnoho nového a zároveň všem zapojeným poskytne možnost snadno a nenásilně zavést do své organizace to, co by se do budoucna mělo stát povinností pro všechny,“ dodává Richard Ščerba, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

To, že je nutné se danou problematikou více zabývat, potvrzuje i Michaela Švejdová z Mobbing Free Insitutu, z.ú.: „Jsem velmi ráda, že byl tento projekt podpořen a budou proškoleni právě pracovníci veřejné správy, kteří se s šikanou ve státní správě a samosprávě podle naší zkušenosti setkávají nejčastěji.

Do projektu by se mělo dobrovolně zapojit více než 80 organizací z celé České republiky, účastnit se jej mohou obce, kraje či orgány státní správy a jejich zaměstnanci. Ohlas a vůle zapojit se do projektu mezi dosud oslovenými organizacemi převyšuje veškerá očekávání. V současné době však stále existuje možnost se do projektu zapojit.

Projekt Důstojné pracoviště ve veřejné správě
Projekt je realizován od srpna 2017 do července 2020 ve Fondu dalšího vzdělávání, příspěvkové organizaci Ministerstva práce a sociálních věcí. Je financován pomocí ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. V rámci projektu bude podpořeno minimálně 578 osob z 85 organizací veřejné správy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…