MPSV: Přidáno dostanou pracovníci v sociálních službách, zdravotníci či učitelé

02.01.2022 14:12 | Tisková zpráva

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDUČSL) předložil na základě jednání vládní koalice návrh nařízení vlády, kterým se mění platové tarify ve veřejné sféře s účinností od 1. ledna 2022.

MPSV: Přidáno dostanou pracovníci v sociálních službách, zdravotníci či učitelé
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

„Valorizace platových tarifů, kterou navrhla předchozí vláda, není bohužel vzhledem k rozpočtu v tuto chvíli uskutečnitelná. Sám jsem navrhoval, aby platy rostly tak, jak navrhovala moje předchůdkyně, ovšem po dohodě uvnitř koalice jsme přikročili k omezenému navyšování. Zmrazili jsme platy státním úředníkům a zmrazíme je také nám, ústavním činitelům. Nelze žít na dluh a dál plošně rozdávat. Přesto jsem rád, že nakonec více peněz dostanou zdravotníci, pracovníci v sociálních službách, vojáci nebo policisté nebo také učitelé,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Úspora oproti původnímu návrhu dosáhne přibližně 7,5 miliard. Důvodem pro úpravu je fakt, že Česká republika bude na začátku roku 2022 hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Zároveň je očekáván spíše nepříznivý ekonomický vývoj, a to včetně příjmové stránky státního rozpočtu.

Platové tarify zaměstnanců ve veřejných službách a správě (přílohy k nařízení vlády č. 341/2017 Sb.) se budou měnit následovně:

  • platové tarify v tzv. základní stupnici (tedy úředníci státu, samospráv, a další) se valorizovat nebudou, zůstávají tedy na úrovni let 2020 a 2021;
  • platové tarify sociálních pracovníků a pracovníků v sociálních službách se zvyšují o 700 Kč;
  • platové tarify nelékařských zdravotnických pracovníků stanovené pro 2. až 7. platovou třídu se zvyšují o 700 Kč, pro 8. až 15. platovou třídu pak o 6 %;
  • platové tarify lékařů a zubních lékařů se zvyšují o 6 %;
  • platové tarify pedagogických pracovníků v regionálním školství se zvyšují o 2 %.

Výše uvedená valorizace platových tarifů si vyžádá dodatečné náklady ve výši cca 2,49 mld. Kč ze státního rozpočtu, cca 0,57 mld. Kč z rozpočtů územních samosprávných celků a cca 2,46 mld. Kč z rozpočtů zdravotních pojišťoven, což oproti nákladům předchozí vládou schválené valorizace znamená úsporu cca 4,76 mld. Kč ze státního rozpočtu, cca 2,28 mld. Kč z rozpočtů územních samosprávných celků a cca 0,5 mld. Kč z rozpočtů zdravotních pojišťoven.

V případě vojáků z povolání (úpravu vládě předložilo Ministerstvo obrany) se služební tarify navyšují o paušální částku 700 Kč pro hodnosti svobodník až armádní generál.

V případě příslušníků bezpečnostních sborů se základní tarify rovněž zvyšují o paušální částku 700 Kč (úpravu předložilo Ministerstvo vnitra).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…