MPSV: Projekt „Obědy do škol“ poprvé realizují všechny kraje v Česku

16.01.2020 17:05

Všech 14 krajů se poprvé zapojilo do projektu Ministerstva práce a sociálních věcí „Obědy do škol“. Díky němu se tak v současnosti školách a školkách stravuje téměř 8 800 dětí. Projekt pomáhá dětem, kterým rodiče nemohou hradit stravné z vlastních peněz. K zapojení všech krajů přispělo i to, že nově mohou žádat také o podporu na administraci projektu.

MPSV: Projekt „Obědy do škol“ poprvé realizují všechny kraje v Česku
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Cílem projektu je zajistit dětem pravidelnou kvalitní stravu a vypěstovat v nich základní stravovací návyky, které z vlastních rodin často neznají. Nepřímo však napomáhá i jejich zdravému fyzickému a psychickému vývoji a začlenění do kolektivu. Děti neodcházejí hned po vyučování domů, ale i po obědě často zůstávají ve škole a účastní se různých volnočasových aktivit, mnohem více času tráví se svými spolužáky. Zlepšují si studijní výsledky a celkově se zvyšuje jejich šance na lepší budoucnost. V případě mateřských škol dochází někdy k tomu, že rodiče v obtížné finanční situaci své děti kvůli povinnému stravnému do školky vůbec neposílají. I těmto situacím se daří předcházet.

Novinkou pro tento školní rok bylo vyhlášení Národního dotačního titulu (NDT) na podporu administrace krajských projektů Operačního programu potravinové a materiální pomoci. NDT umožňuje krajským úřadům hradit mzdové náklady na administrativní pracovníky.

O podporu zažádalo celkem osm krajů, ze státního rozpočtu na ni bylo vyčleněno 5 268 000 Kč.

„Obědy do škol“ byly poprvé realizovány ve školním roce 2015/2016, a to pouze se dvěma zapojenými kraji, Libereckým a Jihomoravským. V minulém školním roce bylo zapojeno již deset krajů, pro školní rok 2019/2020 se nově připojily Jihočeský, Olomoucký, Pardubický a Ústecký kraj, možnost bezplatného stravování se tím otevřela všem potřebným dětem v České republice.

V aktuálním školním roce se ve více než 900 školách, školkách a stravovacích zařízeních díky jednotlivým projektům stravuje téměř 8 800 dětí. “Obědy do škol“ jsou tak významnou součástí pomoci znevýhodněným dětem. Nejvíce zapojených dětí je v Moravskoslezském kraji (2762), následují Jihomoravský (1165) a Ústecký kraj (928).

Projekty jednotlivých krajů jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci (OP PMP) a pro školní rok 2019/2020 na ně bylo vyčleněno 100 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…