MPSV úspěšně čerpá evropské peníze

19.08.2019 14:38

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) pravidelně každý měsíc vyhodnocuje realizaci Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) a Operačního programu potravinové a materiální pomoci. Neustále se ověřuje, zda jsou evropské prostředky využívány k jejich hlavním potřebám a vše se vyvíjí podle plánu.

MPSV úspěšně čerpá evropské peníze
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Jako důkaz správnosti a úspěšnosti tohoto postupu slouží jak čísla za měsíc červenec, tak i fakt, že OPZ je dlouhodobě vyhodnocován Ministerstvem pro místní rozvoj jako operační program s nízkou mírou rizika.

Operační program Zaměstnanost vyhlásil již 119 výzev v objemu 77,8mld. Kč (116 % alokace programu). Zaregistrováno je přes 15 tisíc projektových žádostí, za červenec jich přibylo téměř 400. Narostl i objem vyúčtovaných žádostí o platbu – celkově jde o náklady příjemců ve výši 28 mld. Kč (42 % alokace), za červenec přibylo 680 mil. Kč. Právních aktů je bezmála 5900 ve výši 60 mld. Kč (89% alokace) a podpořeno bylo 378 tisíc účastníků.

Novinkou je výzva v rámci Iniciativy na podporu zaměstnanosti mládeže. Projekty až do výše 50 mil. Kč bude realizovat Úřad práce ve spolupráci např. s kraji, školami či podnikatelskými sdruženími v Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Cílem je motivovat mladé do 30 let k návratu do vzdělávání nebo poskytovat poradenství v oblasti profesního vzdělávání či různé rekvalifikace s ohledem na nabídku a poptávku na trhu práce. Počítá se i se zprostředkováním zaměstnání či podporou zahájení samostatné výdělečné činnosti. Projekty by měly své aktivity zahájit v roce 2020, informace o možnostech zapojení budou dostupné na stránkách Úřadu práce.

Úřad práce získá i dalších až 700 mil. Kč na práci s dlouhodobě evidovanými uchazeči o zaměstnání – peníze může využít až do konce roku 2021. A mladým lidem pomohou také projekty na mezinárodní mobilitu a sociální začleňování znevýhodněné mládeže, kterých bylo do konce července schváleno 13 vcelkové výši 84,8 mil. Kč.

V Operačnímprogramu potravinové a materiální pomoci probíhá proces přidělování dotací v oblasti potravinové pomoci dětem ve vážné sociální nouzi. O 4mil. Kč stoupl vreakci na zvýšený zájem a přistoupení nových partnerských organizací rozpočet na potravinovou a materiální pomoc osobám a domácnostem ve vážné sociální nouzi. V procesu je zajištění dodavatelů základních domácích potřeb a textilu v letech 2019 –2021, dodávky jsou již zajištěny u hygienických potřeb a potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…