MŠMT: Pedagogické muzeum chystá výstavu k srpnu 1968

08.08.2018 19:30

Interaktivní výstavu „Rok 1968 a české školství a knihovnictví“ k 50. výročí srpnových událostí roku 1968 otevře Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze pro veřejnost 21. srpna 2018 ve 13.00 hodin. Elektronická výstava v Jeruzalémské 12, Praha 1 přibližuje toto historické období a jeho dopad prostřednictvím knih a dokumentů z oblasti školství, kultury a knihovnictví.

MŠMT: Pedagogické muzeum chystá výstavu k srpnu 1968
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

V pěti částech výstavy je soustředěno množství dobových dokumentů, citací originálních textů a obrazového materiálu, které je graficky zpracováno a technicky zprostředkováno na dotykové obrazovce. Umožňuje uživateli nejen získat informace o roku 1968 a období normalizace, ale také se seznámit s řadou důležitých dokumentů vztahujících se k danému tématu nebo nahlédnout do unikátních materiálů o opatřeních k vyřazování tiskovin s protistátním obsahem. Dále návštěvník může zhlédnout tzv. tiskoviny se závadným politicko-ideovým obsahem ve veřejných i odborných knihovnách, přečíst si zdůvodnění jejich vyřazení v Bibliografickém katalogu z roku 1972 apod. Zároveň nechybí výběr ze soudobé odborné a populárně-naučné knižní a článkové literatury k tématu „pražského jara 1968“ a normalizace.

Tvůrci výstavy neopomněli představit činnost Pedagogické knihovny v inkriminovaných letech až po současnost. Navázali tak na předchozí interaktivní výstavu o 1. světové válce.

Na otevření této výstavy bude navazovat mimořádný seminář „Rok 1968 a české školství a knihovnictví“, který se uskuteční pro zájemce dne 2. října 2018 v Pedagogické knihovně J. A. Komenského. Program je uveřejněn ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…