MŠMT: Pedagogické muzeum chystá výstavu k srpnu 1968

08.08.2018 19:30

Interaktivní výstavu „Rok 1968 a české školství a knihovnictví“ k 50. výročí srpnových událostí roku 1968 otevře Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského v Praze pro veřejnost 21. srpna 2018 ve 13.00 hodin. Elektronická výstava v Jeruzalémské 12, Praha 1 přibližuje toto historické období a jeho dopad prostřednictvím knih a dokumentů z oblasti školství, kultury a knihovnictví.

MŠMT: Pedagogické muzeum chystá výstavu k srpnu 1968
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

V pěti částech výstavy je soustředěno množství dobových dokumentů, citací originálních textů a obrazového materiálu, které je graficky zpracováno a technicky zprostředkováno na dotykové obrazovce. Umožňuje uživateli nejen získat informace o roku 1968 a období normalizace, ale také se seznámit s řadou důležitých dokumentů vztahujících se k danému tématu nebo nahlédnout do unikátních materiálů o opatřeních k vyřazování tiskovin s protistátním obsahem. Dále návštěvník může zhlédnout tzv. tiskoviny se závadným politicko-ideovým obsahem ve veřejných i odborných knihovnách, přečíst si zdůvodnění jejich vyřazení v Bibliografickém katalogu z roku 1972 apod. Zároveň nechybí výběr ze soudobé odborné a populárně-naučné knižní a článkové literatury k tématu „pražského jara 1968“ a normalizace.

Tvůrci výstavy neopomněli představit činnost Pedagogické knihovny v inkriminovaných letech až po současnost. Navázali tak na předchozí interaktivní výstavu o 1. světové válce.

Na otevření této výstavy bude navazovat mimořádný seminář „Rok 1968 a české školství a knihovnictví“, který se uskuteční pro zájemce dne 2. října 2018 v Pedagogické knihovně J. A. Komenského. Program je uveřejněn ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…