MŠMT: Školský ombudsman řeší stále více podnětů

08.07.2017 12:37

Školský ombudsman Ladislav Hrzal přijal v první polovině letošního roku další stovky podnětů od pedagogů, žáků i rodičů. Nejčastějšími tématy k řešení byly stížnosti k prověření postupů ve vzdělávání nebo pracovněprávní oblasti a šikana.

MŠMT: Školský ombudsman řeší stále více podnětů
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Nejčastějšími dotazy, které od začátku roku 2017 školský ombudsman řešil, se týkaly šikany v rámci škol, ale i vztahů vedení škol se zřizovateli. Mnoho podnětů se týkalo také placení školného na vyšších odborných nebo vysokých školách, řada dotazů směřovala na organizaci školního roku.

„Učitelé se nás dotazují například na adekvátnost své kvalifikace či konkurzů na místa ředitelů škol, občas řešíme dotazy ohledně školního stravování nebo v souvislosti s takzvanou pamlskovou vyhláškou,“ sdělil školský ombudsman Ladislav Hrzal a pokračoval: “Časté jsou ale nadále také dotazy na šikanu,“ dodal.

Většinu z téměř dvou set osmdesáti podnětů řešil školský ombudsman písemně nebo telefonicky, osobně přijal devět stěžovatelů. Kromě řešení na místě se Ladislav Hrzal zúčastnil několika výjezdů po celé republice, osobně jednal s 55 pedagogy ze všech krajů ČR, jednal také s organizátory konference Bezpečná škola nebo s Českomoravským odborovým svazem pracovníků školství ohledně ochrany učitelů.

Školský ombudsman Hrzal se dále v dubnu společně s ministryní školství Kateřinou Valachovou, psychoterapeutem a etopedem, který se dlouhodobě problematikou šikany zabývá, Michalem Kolářem a zástupci pedagogů a žáků aktivně účastnil v dubnu Kulatého stolu k šikaně.

Zřízení funkce školního ombudsmana už v minulosti podpořila například Česká středoškolská unie nebo předseda Sdružení učňovských zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…