MŠMT: Učitelé diskutovali o cestě ke svobodě a demokracii

25.11.2018 19:04

V úterý 20. listopadu se uskutečnila v e Valdštejnském paláci v Praze celostátní konference Cesta ke svobodě a demokracii. Ve spolupráci s Národním institutem dalšího vzdělávání ji uspořádal Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR.

MŠMT: Učitelé diskutovali o cestě ke svobodě a demokracii
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Konference byla určena především učitelům dějepisu a společenskovědních předmětů základních a středních škol a jejím cílem bylo přispět k objasnění hlavních problémů soudobých dějin Československa a České republiky v kontextu evropských a světových dějin.

Konferenci zahájil senátor Václav Chaloupek, který přivítal účastníky a vyzdvihl náročnost učitelské profese, kterou nakrátko poznal i z vlastní praxe. Za MŠMT se zúčastnil Aleš Dvořák z věcně příslušného Oddělení základního vzdělávání. Ten v úvodu zdůraznil, že dobrou školu a dobré vyučování dělá dobrý učitel, který s dětmi komunikuje a který se dále sebevzdělává: „Přeji vám, aby byla tato konference pro vás přínosná a abyste přispěli k tomu, že se budeme moci na mladou generaci spolehnout v tom, že ponese prapor svobody a demokracie dále,“ dodal k tématu výuky dějepisu a společenskovědných předmětů Dvořák.

Náměstek sekce strategie a inovací NIDV Josef Rydlo poté zrekapituloval aktivity, které připravil institut k významným historickým výročím v letošním roce na krajské i celostátní úrovni. Jaroslav Fidrmuc z NÚV zase vyzdvihl význam soudobých dějin ve výuce dějepisu, přičemž zvláštní pozornost věnoval revizi rámcových vzdělávacích programů, které by měly uchopit výuku dějepisu z hlediska diachronního přístupu jako jednotlivé tematické celky probírané napříč historickými obdobími.

Se svými příspěvky dále vystoupili významní čeští odborníci z řad historiků, politologů a politiků. O principech, mezích a možnostech české zahraniční politiky přednášel právník, bývalý politik a diplomat Cyril Svoboda z Diplomatické akademie, na problémy demokratického vývoje našeho státu se poté zaměřila politoložka Vladimíra Dvořáková z katedry politologie VŠE v Praze. Hlavní mezníky moderních dějin ČR po roce 1989 zasadil do kontextu světových dějin Tomáš Zahradníček z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, otázkám postavení ČR v Evropské unii se věnovala europoslankyně Michaela Šojdrová z Výboru pro vzdělávání a kulturu Evropského parlamentu.  S velkým zájmem se setkala ke konci konference také diskuse a komentovaná prohlídka historických prostor, v nichž Senát sídlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…