MŠMT připravilo školy na změny ohledně GDPR

23.05.2018 19:02

Už tento pátek 25. května začne platit takzvané nařízení GDPR. Jde o obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů. MŠMT pro školy s dostatečným předstihem připravilo semináře ve všech krajích, metodiku a stručný návod, jak změny v ochraně osobních údajů zakomponovat do vnitřních pravidel a chodu školy. Odpovědi na nejčastější dotazy týkající se GDPR ve školství najdou zájemci také na webu MŠMT.

MŠMT připravilo školy na změny ohledně GDPR
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

“Co se týče GDPR ve školách, MŠMT se maximálně snažilo s dostatečným předstihem školám pomoci se na změnu související s GDPR připravit. Ještě před účinností nařízení jsme školám doporučovali, aby si nejprve zmapovaly, jak zpracovávají osobní údaje v současnosti, a zkontrolovaly si také smlouvy, které se zpracování těchto dat týkají, například smlouvy s poskytovateli IT či čipových karet ke vstupu do škol. V příručce, kterou jsme pro ně připravili již v březnu, pak najdou postup, jak správně nastavit vnitřní procesy, dále také vzorové záznamy o činnostech zpracování osobních údajů, které musí každá škola povinně připravit, či vzorovou směrnici o nakládání s osobními údaji, kterou mohou využít," uvedla náměstkyně sekce legislativy a mezinárodních vztahů MŠMT Dana Prudíková.

Nově budou muset mít školy takzvaného pověřence pro ochranu osobních údajů, přičemž MŠMT v tomto ohledu doporučuje spolupracovat se zřizovatelem. Informace o zpracování osobních údajů by pak školy měly uveřejnit například i na svém webu. MŠMT proto k tématu proškolilo ve všech krajích prostřednictvím Národního institutu dalšího vzdělávání ředitele škol, kteří tuto metodickou pomoc velmi ocenili.  

GDPR je nová úprava nakládání s osobními údaji fyzických osob, jejímž primárním účelem je chránit tyto údaje před zneužitím, zabránit nakládání s osobními údaji nad rámec zákona či vlastního přání subjektu těchto údajů. Nařízení dále přináší či zpřesňuje například práva na informace o tom, jaké údaje jsou zpracovávány, kým a jakým způsobem. Toto sice může pro správce osobních údajů, kterými jsou i školy, zname­nat zvýšenou zátěž, primárně je ale potřeba dbát na vyšší míru ochrany zejména u dětí a mladistvých.

Co se týče přípravy veškerých metodických materiálů, kterými chtělo MŠMT ředitelům usnadnit implementaci GDPR v prostředí jejích škol, úřad toto konzultoval s gestory problematiky, kterými jsou Ministerstvo vnitra a Úřad pro ochranu osobních údajů. Téma MŠMT včas diskutovalo také se Svazem měst a obcí a Sdružením místních samospráv.

Všechny informace ohledně GDPR ve školách včetně Stručného návodu na zabezpečení procesů souvisejících s GDPR,  Metodické pomůcky k aplikaci GDPR, Nejčastějších otázek a odpovědí k tématu GDPR ve školách,  Stručné prezentace k GDPR  i tiskových zpráv k tématu  najdete ZDE.

 

Redakci PL můžete podpořit i zakoupením předplatného. Předplatitelům nezobrazujeme reklamy.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

Nemyslíte, že si za vyhrocenou kampaň můžete do značné míry sám?

Nebyl jste to náhodou vy, kdo neuměl nic jiného než útočit na své protivníky? Řekl byste, že jste politik, co umí dělat kompromisy nebo ustoupit? Vždyť se proti vám staví i vlastní členové hnutí nebo bývalý koaliční partneři. Proč asi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Pražští celníci opět zadrželi padělky za miliony

10:20 Celní správa: Pražští celníci opět zadrželi padělky za miliony

V pondělí 23. ledna odhalili pražští celníci na tržnici SAPA v Praze 4 - Libuši téměř dva tisíce kus…