MŠMT přispěje žákům na školní obědy 30 milionů

01.03.2018 13:29

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyčlenilo 30 milionů korun na školní obědy pro sociálně znevýhodněné děti. Příjemci dotačního programu budou v roce 2018 opět neziskové organizace, které následně zajistí úplatu za školní obědy žákům základních škol, jejichž rodiče nemají na obědy peníze. V loňském roce mohlo díky podpoře MŠMT chodit na obědy 6701 žáků.

MŠMT přispěje žákům na školní obědy 30 milionů
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Smyslem pokračování dotačního programu je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Stále více totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemůžou dovolit platit.

„Tímto dotačním programem chceme podpořit hlavně rodiny samoživitelů nebo rodiny, které se ocitly dlouhodobě v nepříznivé finanční situaci a velice těsně nesplňují podmínky pro pobírání dávek v hmotné nouzi,“ vysvětlil účel jeho vyhlášení náměstek pro řízení sekce vzdělávání Václav Pícl s tím, že školní stravování by mělo být součástí školní docházky.

Přestože jsou školní obědy dotovány, jsou rodiny, které si ani zbylou část nemůžou dovolit doplácet, a jejich děti tak musí teplý školní oběd vynechat. Mnohdy se tak účastní odpoledního vyučování hladové, což nepřispívá ani jejich soustředění, ani socializaci v rámci školního kolektivu.

Do dotačního programu bylo v roce 2017 zapojeno 1 155 škol, podpořeno bylo 6 701 žáků. Průměrná cena za obědy byla pro jednoho žáka necelých 374 korun na měsíc. V roce 2016 bylo do programu zapojeno 949 škol a podpořeno bylo 5 089 žáků základních škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …