MSp: Další úspěch - Austrálie poprvé v historii vydala odsouzeného do České republiky

01.10.2015 16:20

Austrálie minulý týden vydala do České republiky odsouzenou osobu. O vydání R.H. požádalo Ministerstvo spravedlnosti v roce 2010 za účelem výkonu trestu, který byl odsouzenému uložen Městským soudem v Praze. Jedná se o vůbec první případ vydání z Austrálie do České republiky.

MSp: Další úspěch - Austrálie poprvé v historii vydala odsouzeného do České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

R.H. pod falešnými záminkami vylákal od poškozených různě vysoké finanční částky. Celková škoda činí 5,5 milionu Kč. V České republice byl muž odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody pro spáchání trestného činu podvodu. Místo nástupu do výkonu trestu však uprchl do zahraničí.

Mezinárodní pátrání bylo zahájeno v roce 2008 v důsledku trestního stíhání pro trestný čin podvodu. V mezidobí od zahájení mezinárodního pátrání však došlo k pravomocnému odsouzení muže Městským soudem v Praze. V srpnu 2009 byl odsouzený lokalizován na území Austrálie, a v roce 2010 Ministerstvo spravedlnosti podalo žádost o vydání pro účely výkonu trestu odnětí svobody.

K zadržení osoby došlo v roce 2012 v Perthu na západě Austrálie. Příslušný australský soud rozhodl o přípustnosti vydání odsouzeného již v roce 2012, avšak dotyčný využil veškeré opravné prostředky a k vydání došlo až 21. září 2015. Ministerstvo spravedlnosti v rámci realizace rovněž zajistilo průvoz osoby územím Hongkongu a Finska.

Česká republika již řadu let usiluje o sjednání dvoustranné smlouvy mezi Českou republikou a Australským svazem o vydávání. Australské orgány nyní i bez smluvního základu povolily vydání na základě tzv. ujištění o vzájemnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …