MSp: Další úspěch - Austrálie poprvé v historii vydala odsouzeného do České republiky

01.10.2015 16:20

Austrálie minulý týden vydala do České republiky odsouzenou osobu. O vydání R.H. požádalo Ministerstvo spravedlnosti v roce 2010 za účelem výkonu trestu, který byl odsouzenému uložen Městským soudem v Praze. Jedná se o vůbec první případ vydání z Austrálie do České republiky.

MSp: Další úspěch - Austrálie poprvé v historii vydala odsouzeného do České republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

R.H. pod falešnými záminkami vylákal od poškozených různě vysoké finanční částky. Celková škoda činí 5,5 milionu Kč. V České republice byl muž odsouzen k pětiletému trestu odnětí svobody pro spáchání trestného činu podvodu. Místo nástupu do výkonu trestu však uprchl do zahraničí.

Mezinárodní pátrání bylo zahájeno v roce 2008 v důsledku trestního stíhání pro trestný čin podvodu. V mezidobí od zahájení mezinárodního pátrání však došlo k pravomocnému odsouzení muže Městským soudem v Praze. V srpnu 2009 byl odsouzený lokalizován na území Austrálie, a v roce 2010 Ministerstvo spravedlnosti podalo žádost o vydání pro účely výkonu trestu odnětí svobody.

K zadržení osoby došlo v roce 2012 v Perthu na západě Austrálie. Příslušný australský soud rozhodl o přípustnosti vydání odsouzeného již v roce 2012, avšak dotyčný využil veškeré opravné prostředky a k vydání došlo až 21. září 2015. Ministerstvo spravedlnosti v rámci realizace rovněž zajistilo průvoz osoby územím Hongkongu a Finska.

Česká republika již řadu let usiluje o sjednání dvoustranné smlouvy mezi Českou republikou a Australským svazem o vydávání. Australské orgány nyní i bez smluvního základu povolily vydání na základě tzv. ujištění o vzájemnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…