MŽP: Olej či tuk po štědrovečerním smažení nevylévejte do kanalizace

25.12.2020 16:21

Každoročně se nám o vánočních svátcích rozmáhá takový nešvar, oleje a tuky po smažení ve velkém putují do kanalizace. Tento způsob zbavování se olejů nebo tuků ale způsobuje řadu problémů v kanalizační síti a může být příčinou jejího ucpávání. Navíc jde o neekologické mrhání cennou surovinou.

MŽP: Olej či tuk po štědrovečerním smažení nevylévejte do kanalizace
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Správný postup pro nakládání s jedlými oleji a tuky

Od letošního roku měly obce a města povinnost zajistit místa pro oddělený sběr těchto jedlých olejů a tuků. Nabízejí proto možnost odložit oleje a tuky v uzavřených plastových láhvích do speciálních kontejnerů (tuktejnerů), případně ve sběrných dvorech. Oleje a tuky slévejte například do PET lahve a po jejím naplnění odložte do zmíněného kontejneru nebo na sběrném dvoře. Chce to trochu času a trpělivosti, ale uděláte tím hned několik dobrých věcí najednou.

Použité jedlé oleje a tuky jsou cennou druhotnou surovinou, kterou lze uplatnit v řadě oblastí (např. při výrobě paliv). Oleje se uplatní především v energetice, dají se přidávat k pohonným hmotám, nejjednodušší ale je jejich energetické využití při výrobě tepla a elektřiny. Po regeneraci mohou najít i další využití třeba v chemickém, gumárenském či dřevařském průmyslu. Někdy se dokonce hodí i ke zpracování v bioplynových stanicích.

Litím do kanalizace o tuto surovinu nejen přicházíme, ale ještě přispíváme k možné havárii v podobě ucpání kanalizace tukovou hroudou.

Samozřejmě je potřeba správně odstraňovat použité oleje a tuky nejen o Vánocích, ale po celý rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…