MŽP na vědeckém veletrhu v Brně zahájilo informační kampaň k programu LIFE

11.03.2016 20:35

Ministerstvo životního prostředí zahájilo informační kampaň k programu LIFE [1] svojí účastí na veletrhu Věda, Výzkum, Inovace na Výstavišti v Brně. Na veletrhu se prezentují především vědecké týmy, inovační firmy, samostatní výzkumníci, vysoké školy, vědecké parky, průmyslové asociace a další instituce. Veletrh bude pokračovat až do pátku 11. března.

MŽP na vědeckém veletrhu v Brně zahájilo informační kampaň k programu LIFE
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

„Vystavovatelům i návštěvníkům veletrhu představujeme nové možnosti financování výsledků vědy a výzkumu či inovativních řešení s významným dopadem na životní prostředí. Právě program LIFE je jednou z mála příležitostí, díky níž mohou univerzity, podnikatelské subjekty či další inovátoři pilotně vyzkoušet své technologie či přístupy, například v oblasti účinného využívaní zdrojů, vody, odpadů, třeba v oblasti zdraví, ovzduší či zmírňování dopadů na změny klimatu,“ prozrazuje Tomáš Kažmierski, ředitel odboru finančních a dobrovolných nástrojů MŽP.

Ministerstvo má na veletrhu samostatný informační stánek, kde poskytuje odborné poradenství potenciálním žadatelům o financování z programu LIFE. Zároveň připravilo pro odbornou i laickou veřejnost prezentaci konkrétních projektů, které byly v minulosti díky programu LIFE úspěšně realizovány, například projekt MEDETOX.

„Program LIFE nám pomohl při měření toxicity emisí z naftových motorů v reálném městském prostoru a s praktickým uplatněním na dopravní situaci v Praze. Výsledky ukazují, že je to přeci jen něco jiného než testování v laboratorních podmínkách. Některé technologie se osvědčily, například filtry částic pro autobusy, které mohou i „čistit vzduch“, zatímco automobilové motory na tom mohou být hůře, jak ukázala i kauza DieselGate, mimochodem zčásti odhalená již před několika lety za přispění i našeho projektu,“ říká Michal Vojtíšek z ČVUT a z Technické univerzity v Liberci a zástupce týmu projektu MEDETOX, který na veletrhu ukázal přiklad dobré praxe při využití zdrojů LIFE.

Informační kampaň MŽP k LIFE bude pokračovat do poloviny května 2016, kdy bude Evropskou komisí vyhlášena výzva pro předkládání projektových záměrů. Ministerstvo připravuje samostatné webové stránky, informační materiály čisérii seminářů pro přímou komunikaci s možnými žadateli tak, aby je motivovalo k předkládání projektů a Česká republika byla tak ještě více iniciativní a efektivní při využívání zdrojů, které Evropská komise vyhrazuje pro projekty v oblasti životního prostředí.

Poznámky:

[1] Program LIFE je nástroj pro financování aktivit souvisejících s životním prostředím a klimatem, pro jejichž realizaci je vyhrazeno celkem 3,46 miliardy eur v období 2014 až 2020. Více informací je k dispozici na stránkách MŽP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…