MŽP po urgenci Jihomoravského kraje dotáhlo rest k sesuvům, pomohl nám premiér Sobotka

08.03.2016 21:39

Dořešení následků sesuvů půdy v Jihomoravském kraji v roce 2014 v Dolních Věstonicích a Strachotíně bylo tématem pracovního jednání hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a člena Rady Jihomoravského kraje Petra Šelepy s premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem ve Strakově akademii.

MŽP po urgenci Jihomoravského kraje dotáhlo rest k sesuvům, pomohl nám premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

„Rada Jihomoravského kraje směřovala k panu premiérovi začátkem února 2016 podnět ke kontrole plnění usnesení Vlády České republiky o řešení následků sesuvů z konce roku 2014, neboť ministerstvo životního prostředí nevypsalo dosud příslušný dotační titul a situace se stala pro Dolní Věstonice a okolí a samozřejmě pro vedení Jihomoravského kraje neúnosnou. S radostí konstatuji, že ledy se hnuly. Pan premiér inicioval dnešní schůzku, na které ministr Brabec oznámil, že ministerstvo životního prostředí na základě podnětu Jihomoravského kraje urychleně dokončilo přípravu příslušné dokumentace a vypsalo dotační program, do kterého se již v minulých dnech registrovala obec Dolní Věstonice. Po přípravě projektové dokumentace tak může být vypsáno výběrové řízení na definitivní sanaci dosud provizorně zajištěného svahu, na kterém se nachází také páteřní krajská silnice, nyní mimo provoz, což významně komplikuje dopravní situaci na Pálavě pro veřejnou i individuální dopravu,“ sdělil hejtman Michal Hašek.

Jak doplnil, Jihomoravský kraj již Dolním Věstonicím pomohl mimořádnou dotací přes 10 milionů korun. „Nyní nic nebrání ani vládní dotaci, předpokládaný celkový rozsah prací byl již v roce 2014 odhadnout na cca 60 milionů korun. O definitivní sanaci může požádat i obec Strachotín, tam by rozsah prací činil do 3 milionů korun. Využil jsem formátu dnešního jednání a informoval jsem pana premiéra a pana ministra životního prostředí také o vážném problému ve Vážanech nad Litavou, který v současné době řeší orgány veřejné správy na úrovni ORP Slavkov u Brna, Krajského úřadu Jihomoravského kraje, České inspekce životního prostředí či Policie ČR. Rovněž zde byl dohodnout další postup na základě podnětu Jihomoravského kraje. Děkuji premiéru Sobotkovi za rychlou a účinnou pomoc Jihomoravskému kraji v nalezení cesty k dořešení následků živelné pohromy v roce 2014 i řešení aktuální kauzy ve Vážanech nad Litavou,“ sdělil hejtman Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…