MZV ČR: Náměstek Tlapa jednal v Argentině s představiteli nové vlády

20.02.2016 17:22

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa navštívil ve dnech 18.-19. února 2016 Buenos Aires, kde jednal s představiteli nové argentinské vlády.

MZV ČR: Náměstek Tlapa jednal v Argentině s představiteli nové vlády
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

S hlavním koordinátorem jediného argentinského uhelného dolu Omarem Farukem Zeidánem hovořil náměstek Tlapa o plánech argentinské vlády na rozvoj tohoto velkého dolu a související elektrárny, a možném zapojení českých firem do obnovy technických zařízení v tomto dole. „Úspěšné zapojení českých firem do rozvoje dolu Río Turbio, který je unikátní tím, že jde vlastně o horu obrovského objemu uhlí nad povrchem, by mohlo být vlajkovou lodí nové česko-argentinské spolupráce v oblasti dobývací techniky,“ uvedl Martin Tlapa.

S náměstkem ministra hornictví a energetiky Danielem Meilanem jednal o plánech argentinské vlády na rozvoj argentinského sektoru těžby. Argentina je zemí s četnými zdroji nerostných surovin včetně např. mědi, lithia, ale i zlata, jejich těžba se však rozvíjí prakticky až od 90. let minulého století. Nová vláda proto plánuje investice do projektů v hornictví s cílem posílit hospodářský růst a v zemi lze očekávat zvýšení potřeby nových těžebních, energetických, vodohospodářských a environmentálních technologií. Otevírají se tak příležitosti jak pro české dodavatele důlních a energetických zařízení, čističek vody a dopravních zařízení, ale i pro případné české investice.

Předmětem jednání s náměstkem ministra zahraničních věcí s Carlosem M. Foradorim byla především spolupráce ČR a Argentiny po nástupu vlády prezidenta Mauricia Macriho, zejména spolupráce v obchodní, kulturní, vědecko-technické a turistické sféře, na mezinárodní scéně při výměně vzájemné podpory kandidatur obou zemí do mezinárodních organizací. Partneři hovořili o možnostech posílení smluvní základny ČR a Argentiny v dalších oblastech s cílem usnadnit spolupráci státních organizací (např. v oblasti celní a daňové), zjednodušit cestování a pobytů občanů, i zlepšit podporu a ochranu investic. „Návštěva argentinského prezidenta a ministra zahraničních věcí v ČR by bezesporu byla zásadním impulsem k rozvoji našich vynikajících vztahů,“ připomněl náměstek Tlapa pozvání pro argentinské partnery od prezidenta a ministra zahraničních věcí ČR.

ČR a Argentina patří k tradičním obchodním partnerům, ačkoliv s ohledem na vzdálenost nedosahuje český export úrovně srovnatelné se zeměmi Evropy. Od nástupu prezidenta Mauricia Macriho v listopadu 2015 připravuje argentinská vláda zásadní reformy hospodářství a více otevírá Argentinu světovým trhům, což by mohlo zvýšit šance i pro české exportéry a investory. V zemi žije také nejvýznamnější česká krajanská komunita v celé Latinské Americe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…