MZV: Ministr Lipavský podpořil startupy a inovace v rámci česko-francouzského workshopu o umělé inteligenci

13.09.2022 13:30 | Tisková zpráva

Ministr zahraničí Jan Lipavský zahájil 12. září 2022 dvoudenní setkání předních českých a francouzských výzkumníků, vývojářů a podnikatelů, zaměřené na strategicky významné oblasti umělé inteligence.

MZV: Ministr Lipavský podpořil startupy a inovace v rámci česko-francouzského workshopu o umělé inteligenci
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Jedním z cílů česko-francouzského strategického partnerství je spolupráce ve prospěch inovací a podpora startupů. Praha a Paříž také podporují společné úsilí zemí EU, které chtějí být mezi globálními lídry ve využití pokročilých digitálních technologií. Tématem workshopu je mimo jiné využívání umělé inteligence v souladu s otevřenou hospodářskou soutěží, se zachováním ochrany jednotlivců a ve prospěch společnosti. Řečníci se věnují také regulatorním a etickým otázkám a efektivnímu řízení aplikovaného výzkumu pro potřeby státní správy, soukromého sektoru a veřejnosti.

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

„Digitální aplikace nám pomáhají modernizovat průmysl a vytvářet atraktivní pracovní příležitosti. Umělá inteligence přispívá ke zkvalitnění našeho každodenního života, například v přesné medicíně, ve vzdělávání, při chytré správě měst a obcí nebo v ochraně životního prostředí. V souladu s cíli Česko-francouzského strategického partnerství chceme podpořit zejména malé a střední technologické firmy a startupy,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský.

„Chtěli jsme ukázat, čeho už bylo dosaženo, a zároveň iniciovat spolupráce nové. Například Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT velmi intenzivně spolupracuje s francouzskými institucemi. Vytváříme skvělé příležitosti a naši vědci pracují na skutečně špičkovém výzkumu. A na druhou stranu – jsme spolehlivým partnerem, který dodává výsledky a výzkum zahraničních partnerů obohacuje. Věřím, že dnešní setkání dá také nový impulz pro realizaci řady myšlenek a cílů, které byly doposud spíš jen na papíře v podobě Národní strategie pro umělou inteligenci,“ doplnil profesor Vladimír Mařík, vědecký ředitel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

Dvoudenní jednání připravily společně Ministerstvo zahraničních věcí, Velvyslanectví Francie v Praze, francouzský Národní ústav pro výzkum v digitální vědě a technologii (INRIA), Paris AI Research Institute (PRAIRIE) a Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT). Na akci vystupuje celá řada předních českých a francouzských badatelů v klíčových oblastech AI a inovativních podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…