MZV: Ministr Petříček se zúčastnil osmého Česko-izraelského fóra

07.12.2020 7:33

Ministr zahraničí Tomáš Petříček se ve čtvrtek 3. prosince 2020 zúčastnil v pořadí osmého Česko-izraelského fóra, které probíhá pravidelně v rámci strategického partnerství mezi oběma zeměmi. Letos kvůli pandemii COVID-19 proběhlo on-line. Vedle ministra Petříčka promluvil v úvodní části generální ředitel izraelského MZV Alon Ushpiz či velvyslanci Martin Stropnický a Daniel Meron.

MZV: Ministr Petříček se zúčastnil osmého Česko-izraelského fóra
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Mezi hlavní témata letošního fóra patřila situace na Blízkém východě, budoucnost Evropské unie, kybernetická bezpečnost či klimatická změna a s ní spojený udržitelný rozvoj. „Letos oslavujeme 30. výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Českem, dříve Československem, a Izraelem. Za tu dobu se podařilo navázat spoustu obchodních kontaktů, ale i osobních a profesních vazeb,“ uvedl při zahájení ministr Petříček.

Připomněl, že Českou republiku a Izrael váže historické pouto. „Naše strategické partnerství je zakotveno i ve sdílených hodnotách a aspiracích obou svobodných společností, které se odráží v naší liberálně demokratické politické kultuře či tržním hospodářství. To je základem úvah i o společných prioritách naší budoucnosti,“ shrnul ministr Petříček. Pozornost řečníci věnovali pochopitelně také pandemii koronaviru, která bolestně zasáhla oba státy.

Česko-izraelské fórum se za posledních osm let etablovalo jako užitečná platforma k diskusi o výzvách i příležitostech obou zemí v mezinárodním kontextu. Hledá a často i nachází odpovědi na otázky přesahující rámec každodenní politické agendy na bilaterální, evropské i multilaterální úrovni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…