MZV: Ministr řešil s velvyslancem USA Blízký východ, dostal informace z Washingtonu

10.01.2020 13:22

Čtvrteční jednání Bezpečnostní rady státu potvrdilo, že ČR v tuto chvíli nehodlá provádět žádné změny v nasazení svých vojáků v Iráku. Budeme dále postupovat společně se spojenci v NATO a v souladu s alianční dohodou.

MZV: Ministr řešil s velvyslancem USA Blízký východ, dostal informace z Washingtonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Předpokládáme, že íránskými odvetnými útoky ozbrojená konfrontace skončí, pro Česko nevidíme žádné bezprostřední hrozby. Bezpečnostní rada státu byla svolána z podnětu ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

O výsledcích jednání BRS informoval dnes ministr Petříček také velvyslance USA Stephena Kinga, se kterým se sešel na dlouhodobě plánované schůzce. Společně projednali poslední vývoj v souvislosti s událostmi v Iráku a možnosti většího zapojení Evropy v reakci na aktivity Íránu.

Velvyslanec King poskytl aktuální informace o postupu administrativy prezidenta Trumpa v reakci na nepřijatelné chování Íránu a hrozící bezprostřední hrozbu americkým životům. Íránskou reakci označil za umírněnou a potvrdil zájem USA na další deeskalaci.

Ministr s velvyslancem ocenili vynikající úroveň česko-amerických vztahů a prodiskutovali priority vzájemné spolupráce v první polovině roku v politické, bezpečností a obchodní oblasti. Zájem o stávající dynamiku bilaterálních vztahů v podobě velmi intenzivních kontaktů na vysoké úrovni i v tomto roce je oboustranný. Strategická hloubka našeho partnerství, potvrzená mimo jiné uzavřením dohody na pořízení dvanácti vrtulníků americké provenience, skýtá příležitost i pro český obranný průmysl.

Americká strana velmi ocenila angažovanost České republiky v oblasti kybernetické bezpečnosti, zejména v souvislosti se zaváděním sítí 5G, a potvrdila připravenost s ČR úzce spolupracovat při organizaci dalšího ročníku úspěšné Pražské konference k 5G v květnu tohoto roku.

V neposlední řadě oba partneři jednali o příležitostech, které pro další rozvoj vzájemné obchodní spolupráce skýtá připravované česko-americké obchodní fórum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…