MZV: Na mimořádnou Radu FAC přizvali ministři zahraničí EU protějšky z Ukrajiny, USA, Kanady a Velké Británie

05.03.2022 17:59 | Tisková zpráva

Mimořádné Radě EU pro zahraniční věci (FAC) 4. března 2022 opět dominovala agrese Ruska vůči Ukrajině. Na Radě promluvil ukrajinský ministr zahraničí D. Kuleba, který se na konferenci připojil z krytu.

MZV: Na mimořádnou Radu FAC přizvali ministři zahraničí EU protějšky z Ukrajiny, USA, Kanady a Velké Británie
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Kromě šéfů diplomacií USA, Kanady a Velké Británie se jednání zúčastnil i generální tajemník NATO. Spojenci trvají na tom, aby Rusko okamžitě zastavilo nevyprovokovanou a neospravedlnitelnou agresi, kvůli které zemřely již tisíce lidí, včetně množství civilistů. Vedoucím české delegace byl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Jednání ukázalo pokračující silnou jednotu Západu. V diskuzi všichni ministři odsoudili ruskou agresi a znovu zdůraznili, že ze strany Ruska jde o flagrantní porušení základních principů bezpečnostního uspořádání v Evropě i porušení mezinárodního práva. Odsoudili také roli Běloruska.

„Česká republika stojí pevně za lidem Ukrajiny i za ukrajinskou vládou a prezidentem Zelenským. Dodávky vojenského materiálu i humanitární pomoci jsou v tuto chvíli to nejpodstatnější. Dále prosazujeme co nejtvrdší sankce proti Rusku i Bělorusku,“ prohlásil ministr Lipavský.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

EU, včetně ČR, i další spojenci poskytují Ukrajině veškeré formy pomoci, finanční, materiální i vojenskou, a zároveň uvalují na Rusko další sankce v ekonomické i politické oblasti. Ty již nyní citelně zasahují řadu oblastí ruské ekonomiky, zejména finanční sektor. Práce na další podpoře Ukrajiny, ale i na dalších krocích proti Rusku a Bělorusku, budou pokračovat.

Česká republika považuje výhrůžky použití jaderných zbraní z ruské strany za zcela nepřijatelné. Stejně tak bude trvat na prošetření ruské agrese Mezinárodním soudním dvorem a válečných zločinů Mezinárodním trestním soudem. Zároveň Česko silně odsuzuje nesmyslný, nezodpovědný a nebezpečný útok na Záporožskou jadernou elektrárnu. Možný únik radiace z elektrárny by mohl ohrozit celou Evropu. Ruská agrese musí okamžitě skončit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…