MZV: Slovensko míří do červené, do tmavě červené bude zařazeno Estonsko

03.10.2021 7:34

Přinášíme pravidelný souhrn změn týkajících se cestování do zahraničí a následných návratů do ČR. Tzv. cestovatelský semafor aktualizuje každý týden Ministerstvo zdravotnictví na základě dat ECDC o šíření nákazy COVID 19.

MZV: Slovensko míří do červené, do tmavě červené bude zařazeno Estonsko
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Od 4. 10. 2021 budou Maďarsko, San Marino a Lichtenštejnsko figurovat nově mezi zeměmi se středním rizikem nákazy. Slovensko a Lucembursko se přesunou mezi země s vysokým rizikem nákazy. Ke Slovinsku a Litvě se do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy nově zařadí také Estonsko.

Zpřísnění podmínek návratu z Lucemburska a Slovenska pro neočkované

Nově se od pondělí 4. října mění podmínky pro neočkované při návratu z Lucemburska a Slovenska. Před zahájením cesty do ČR veřejnou dopravou (zejm. letadlem, vlakem, autobusem) cestující musí disponovat písemným potvrzením o negativním výsledku antigenního testu (max. 48 h od odběru) nebo PCR testu (max. 72 hodin od odběru).

Anketa

Jsou podle vás Češi národem rasistů?

27%
73%
hlasovalo: 31601 lidí

Po vstupu na území ČR se nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den podrobit PCR testu. Do doby výsledku testu je nutná izolace.

V případě cesty do ČR individuální přepravou není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den, PCR test. Do doby výsledku testu je rovněž nutná izolace.

Pro osoby s ukončováním očkováním nebo prodělaným onemocněním COVID 19 v posledních 180 dnech platí pouze povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Situace na Maltě a na Azorech

V případě Malty a Azorských ostrovů jde o přeřazení do skupiny zemí s mírným rizikem nákazy, ale podmínky návratu z oranžové i zelené kategorie jsou stejné.

Situace třetích zemí

Na náš národní seznam se nově do zemí s nízkým rizikem dostávají Chile, Kuvajt, Rwanda a Uruguay, a budou tedy zelené. Naopak se ze seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy vyřazuje Singapur, který bude zařazen na seznam zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červený).

Novinka v cestování do Velké Británie

Do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se od 1. října 2021 může pouze s cestovním pasem. Občanský průkaz už jako doklad ke vstupu na britské území stačit nebude. Více informací na stránkách MZV ZDE.

V pondělí 4. října 2021 pak vstoupí v platnost aktualizovaná cestovatelská mapa.

Kompletní pravidla návratu pravidelně aktualizujeme na webových stránkách MZV (ZDE) nebo webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…