MZV: V Praze přistál druhý evakuační speciál z Kábulu. Na palubě bylo 87 lidí

18.08.2021 8:26

Na letisˇteˇ ve Kbeli´ch v úterý večer prˇista´l druhy´ arma´dni´ specia´l s pasazˇe´ry evakuovany´mi z Ka´bulu. Ministr zahranicˇi´ Jakub Kulha´nek (CˇSSD) podeˇkoval vsˇem cˇlenu°m krizove´ho sˇta´bu za intenzivni´ a neby´vale na´rocˇnou pra´ci prˇi prˇi´prava´ch a provedeni´ evakuace. Vyzdvihl take´ u´lohu arma´dy a bezpecˇnostni´ch slozˇek v Ka´bulu, kde je vy´voj situace nada´le velmi dynamicky´.

MZV: V Praze přistál druhý evakuační speciál z Kábulu. Na palubě bylo 87 lidí
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

„Do Prahy přiletělo včera večer 87 lidí z Afghánistánu, armádní speciál byl zaplněn. Jsou to vedle pana velvyslance a vojáků především naši afghánští spolupracovníci a jejich rodiny, včetně malých dětí, kterým hrozilo v Kábulu velké nebezpečí. Po všech náročných jednáních krizového štábu se mi ohromně ulevilo, když letadlo konečně vzlétlo. Kvůli přítomnosti Tálibánu na letišti bylo opravdu nadmíru komplikované dostat všechny vytipované na letiště a také na palubu letadla,“ popsal ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

"O dalším postupu včetně možného nasazení třetího letu bude jednat krizový štáb, a to i na základě bezpečnostní situace na kábulském letišti,“ doplnil Kulhánek.

I v evropském kontextu lze říct, že se České republice podařilo v krátké době provést evakuaci včetně kompletního zastupitelského úřadu velmi rychle a efektivně, a to i v extrémně vyhrocených podmínkách, které v Kábulu panují. „V pátek jsme podle všech dostupných informací včetně údajů zpravodajských služeb pracovali s tím, že máme čas na evakuaci do konce září. V sobotu se hovořilo o konci srpna, kdy by se Tálibán mohl dostat do Kábulu. To, že tam nakonec vpadl už v pondělí, je jasným důkazem, jak dynamicky se situace vyvíjí. Nikdo na takový vývoj nebyl připraven. Krizový štáb od víkendu zasedal téměř nepřetržitě a naši vojáci odvedli neskutečnou práci, za kterou zaslouží velké uznání,“ dodal Kulhánek.

Následující jednání krizového štábu se uskuteční ve středu v 9:00. Bude se na něm kromě dalšího případného postupu evakuace řešit také osud evakuovaných Afghánců, kteří musejí v první řadě být izolováni kvůli potenciální nákaze covidem-19.

Tisková konference ministra zahraničí Jakuba Kulhánka s premiérem Andrejem Babišem a velvyslancem ČR v Afghánistánu se uskuteční ve čtvrtek ve 12:30 v Hrzánském paláci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…