MZV: Zvýšená vulkanická aktivita na ostrově Bali

27.11.2017 16:12

Aktivita vulkánu Agung na Bali nabyla na aktivitě, letiště v Denpasaru uzavřeno.

MZV: Zvýšená vulkanická aktivita na ostrově Bali
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Poté, co balijský vulkán Agung v úterý 21. 11. po několika týdnech klidu obnovil svou aktivitu, se jeho činnost v posledních dnech ještě zintenzivnila. V sobotu 25. 11. v 17:30 hod. místního času došlo k další erupci par z kráteru sopky a následně se erupce opakovaly se sílící intenzitou. Během noci z neděle na pondělí (26.-27. 11.) byly zaznamenány aktivity kráteru sopky, které mohou být předzvěstí blížící se plné magmatické erupce. Spad sopečného popílku byl aktuálně zaznamenán v oblastech Karangasem, Gianyar a Klungkung.

Indonéské vulkanologické středisko The Volcanology and Geological Disaster Mitigation Center (PVMNG) zvýšilo stupeň varování pro letecký provoz z třetího (oranžový) na nejvyšší, čtvrtý (červený) stupeň. V pondělí 27. 11. v 7:15 hod místního času došlo k uzavření mezinárodního letiště v Denpasaru. Podle informací místních úřadů by mělo být letiště opětovně otevřeno v úterý 28. 11. v 7:00 místního času.

V pondělí 27. 11. indonéské vulkanologické středisko PVMNG rovněž zvýšilo bezpečnostní stupeň pro pohyb v okolí sopky z úrovně 3 ("pohotovost") na úroveň 4 ("ostražitost"), přičemž bezpečnostní perimetr kolem kráteru sopky, kde platí zákaz vstupu, byl rozšířen na 8-10 km.

Čeští cestovatelé a občané pobývající na Bali by měli dbát zvýšené obezřetnosti a sledovat vývoj situace v místních sdělovacích prostředcích. V případě trvajícího uzavření letiště v Denpasaru a potřeby odcestovat z Bali doporučujeme využít cestu lodí po moři z přístavu Gilimanuk Harbour (západ Bali) na Jávu a následně přepravu pozemní cestou do Surabaye, odkud létají spoje do Jakarty. Ve městě Surabaya mohou čeští turisté využít konzulární asistenci Honorárního konzulátu ČR (tel. kontakt: +62 878 5377 8089). Alternativou by mohlo být přepravení se z přístavu Padangbay Harbour (jihovýchod Bali) na ostrov Lombok, a odtud pak letecky do Jakarty na návazné mezinárodní spoje. Letiště na Lomboku, uzavřené v důsledku spadu sopečného popílku v neděli 26. 11., je od pondělí 27. 11., 6:00 hod. místního času opět v provozu.

Doporučujeme, aby se čeští občané pobývající na Bali nebo plánující cestu na ostrov registrovali v databázi Ministerstva zahraničních věcí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …