MZV upozorňuje na zvýšené riziko nákazy ve vybraných regionech evropských zemí

25.07.2020 10:24

Od pondělí 27. července vstupuje v účinnost upozornění Ministerstva zahraničních věcí ohledně zvýšeného rizika při cestování do určitých oblastí napříč Evropou. Novinkou je také přeřazení ČR ze seznamu bezpečných zemí v Lotyšsku a Estonsku.

MZV upozorňuje na zvýšené riziko nákazy ve vybraných regionech evropských zemí
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených v Česku nás pobaltské země opět vrátily na seznam těch států, jejichž občané musí při vstupu na území podstoupit 14denní karanténu.

MZV upozorňuje, že od 27. července může být cestování do následujících oblastí spojeno s rizikem:
Rakousko – Horní Rakousy, Vídeň
Švýcarsko – Zürich, Waadat, Genf
Švédsko – Västerbotten, Västra Götaland, Jönköping
Bulharsko – Sofie, Varna, Plovdiv
Chorvatsko – Vukovarsko, Záhřeb, Osječko, Split - Dalmácie
Rumunsko – Suceava, Brašov, Vrancea,
Španělsko – Cataluna, Aragón, Madrid, País Vasco
Portugalsko – Lisabon, Norte

„Naše doporučení neznamená, že bychom tyto země vyřazovali ze seznamu bezpečných zemí. Cílem je naše občany varovat, že cestování do určitých oblastí může být spojeno se zvýšeným rizikem nákazy. Tak jako vznikají lokální ohniska v České republice, tak se samozřejmě nevyhnou i dalším zemím,“ řekl šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

Českým cestovatelům se od příštího týdne zkomplikuje cesta do Lotyšska a Estonska, které ČR vzhledem k nepříznivému epidemiologickému vývoji vyřadily ze seznamu bezpečných zemí. Pro cestující z ČR to tak znamená podstoupit 14denní karanténu. Pobaltské země nicméně seznam aktualizují na konci každého týdne. „Komplikací je, že jednotlivé země EU mají různý koeficient, podle kterého ostatní státy zařazují či vyřazují ze svých „bezpečných“ seznamů. Někteří mají tu hranici na 10 případech na sto tisíc obyvatel, někteří na 50 případech. Chci s kolegy z EU jednat o sjednocení nebo alespoň přiblížení této hranice pro celou EU,“ vysvětlil ministr zahraničních věcí.

Česká republika zároveň upravila svou mapu bezpečných zemí. Nové opatření Ministerstva zdravotnictví přeřadilo Švédsko mezi „zelené“ země s výhradou Švédů, kteří cestují do ČR za prací. Zaměstnavatelé totiž budou mít od pondělí povinnost vyžadovat negativní test na covid-19 od zahraničních pracovníků ze Švédska. To samé se týká pracovníků, kteří budou do ČR přijíždět z Lucemburska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…