Maloobchodní tržby meziročně rostly od prosince 2014, zveřejnil Český statistický úřad

07.10.2015 10:29

Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy klesly v srpnu reálně meziměsíčně o 0,9 %. Meziročně se tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní zvýšily o 3,3 %, shodně jako bez očištění.

Maloobchodní tržby meziročně rostly od prosince 2014, zveřejnil Český statistický úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) se sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčněo 0,9 %. Meziročně se tržby zvýšily o 3,3 %, a to jak očištěné, tak i neočištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v srpnu 2015 i 2014). Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 5,5 %, za prodej potravin o 4,3 % a nepotravinářského zboží o 1,8 %.

Nejvyšší meziroční růst tržeb zaznamenal tradičně prodej zboží prostřednictvím internetu a zásilkové služby(o 10,2 %). Tržby rostly také za prodej farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží (o 5,1 %), počítačového a komunikačního zařízení (o 5,0 %), výrobků pro sport, kulturu a rekreaci (o 4,8 %) a potravin v nespecializovaných prodejnách (o 4,7 %). Pokles tržeb v prodejnách oděvů a obuvi (o 10,1 %) byl ovlivněn vysokou srovnávací základnou loňského roku. Nižší tržby vykázaly specializované prodejny potravin (o 1,1 %), prodej potřeb pro domácnost meziročně stagnoval (pokles o 0,1 %).

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 97,6 % a byl ovlivněn zejména nižšími cenami pohonných hmot, počítačového a komunikačního zařízení a potravin. Naopak ceny vzrostly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s oděvy a obuví a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na: (http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/publications/news-releases).

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) klesly reálně meziměsíčně o 0,3 %. V porovnání se srpnem minulého roku se tržby zvýšily o 7,3 % (očištěné o kalendářní vlivy i neočištěné), přitom za opravy vzrostly o 7,9 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 7,2 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…