Masarykova univerzita: Absolvent MU přibližuje svět kryptoměn na YouTube

07.09.2022 8:24 | Tisková zpráva

Kryptoměny, zjednodušeně řečeno elektronické peníze, jsou v posledních letech velkým tématem. Pro laika ale může být těžké se v kryptoměnách vyznat, a proto se absolvent FI MU Jakub Vejmola rozhodl, že o nich bude mluvit formou naučných videí.

Masarykova univerzita: Absolvent MU přibližuje svět kryptoměn na YouTube
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Klasická média problematiku kryptoměn nedokázala správně vysvětlit, tak se rozhodl o nich mluvit sám. Absolvent Fakulty informatiky Masarykovy univerzity Jakub Vejmola pod přízviskem Kicom natáčí videa na svůj YouTube kanál, ve kterých veřejnosti objasňuje a mluví o novinkách z oblasti kryptoměn, tedy typu digitální měny. Jeho Bitcoinovej Kanál, pojmenovaný po nejznámější kryptoměně, už má přes 87 tisíc sledujících a jeho komunita se neustále rozrůstá. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

Fakultu informatiky Jakub Vejmola vystudoval v roce 2010. Od té doby se oblast IT nejen kvůli kryptoměnám výrazně proměnila. „Myslím, že dnes je všem jasné, že informační technologie jsou a budou součástí naprosto všech odvětví. Stavebnictví, medicína, automobilový průmysl, umění... Všechno je dnes protkáno počítači,“ říká Vejmola.

Myslí si, že informatici už nejsou vnímaní jako tzv. nerdi, kteří by trávili desítky hodin zavření v nevětrané místnosti. Profese v IT se podle něj stávají stále běžnější a nikoho už dnes nepřekvapí, že v tomto oboru pracují i ženy. „Pamatuji si, že na FI studovala během mého studia skutečně jen hrstka holek. I to se myslím dost proměnilo a je to jen a jen dobře,“ dodává.

Po studiu se věnoval videu a motion designu. O bitcoinu a kryptoměnách se dozvěděl, když hledal, kam by mohl investovat své peníze. „Na první pohled mi to přišlo jako úplná hloupost. Se zvyšující se cenou jsem si ale říkal, že na tom asi něco být musí,“ vysvětluje.

Ve svých videích na YouTube vysvětluje i úplné základy. ZDE

Začal se proto o bitcoin více zajímat. V orientaci mu pomohly základy získané na fakultě informatiky i právě YouTube videa. Začal sledovat kanál podnikatele a učitele Andrease Antonopoulose, který oblast kryptoměn vysvětloval veřejnosti. I to jej inspirovalo o kryptoměnách také mluvit.

V mainstreamových médiích totiž tuto problematiku dobře nevysvětlovali. Informovali pouze o tom, o kolik bitcoin vzrostl, či se propadl na ceně. Chtěl proto vytvořit srozumitelný zdroj informací pro laickou veřejnost a využil k tomu své zkušenosti s tvorbou videí, které se věnuje už od svých 15 let. „YouTube mi posloužil a vlastně doteď slouží jako skvělá platforma, protože video je z mého pohledu jedna z nejefektivnějších cest pro edukaci,“ říká Vejmola. Přiznává, že zpočátku měl blok ve videích sám vystupovat a mluvit na kameru, ale časem se to naučil překonat.

S přibývajícími videi se komunita sledujících na YouTube postupně začala rozrůstat. Jakub Vejmola jim přináší novinky ze světa kryptoměn i vysvětluje úplné základy. Pro jejich pochopení je dle něj dobré mít kromě základů informatiky také znalosti ekonomie, ale také třeba monetární historie a sociologie. Svá videa se ale Jakub Vejmola snaží dělat tak, aby jim porozuměl každý. „Kryptoměny jsou skutečně velmi multidisciplinární. Ze začátku je velmi problematické se v tom všem vyznat, protože bitcoin vám skutečně otevře tu nekonečnou králičí noru, která vlastně nikde a nikdy nekončí. Moje série videí „Úvod do bitcoinu“ se snaží stručně probrat a propojit všechny tyto disciplíny,“ říká.

Diváky jeho kanálu je podle něj těžké specifikovat. „Jsou to vlastně úplně všichni. Krypto-nadšenci, fanoušci rakouské ekonomické školy, investoři, spekulanti, drobní spořitelé... Z dat, která mi YouTube poskytuje, vidím, že nevětší skupina bude velmi podobná mně – muž kolem 35 let. Dívají se na mě dnes ale i celé rodiny místo hlavního večerního pořadu, čemuž se sám trochu divím,“ říká absolvent MU.

Kromě tvorby videí o kryptoměnách také přednáší. Někdy do firem přijede s krátkou přednáškou, jindy chtějí úplný úvod do bitcoinu, který vyjde na celý den. Při těchto školeních nejčastěji čelí dotazům na to, jaký vliv má těžba kryptoměn na ekologii či vztah státu ke kryptoměnám.

Myslí si, že lidé čím dál častěji budou hledat bezpečné úložiště financí, jelikož současná měna s nuceným oběhem dramaticky ztrácí hodnotu. „Inflace je dnes viditelná více a více. Bitcoin má naproti tomu jasně danou monetární politiku a víme, že ho bude jen 21 000 000 mincí. Kolik ale bude dolarů, eur nebo českých korun? To vám nikdo nepoví, respektive musel by přiznat, že jich vlastně vzniká nekonečně mnoho. Budoucnost bitcoinu je proto podle mě velmi slibná, i když ho zřejmě po cestě čeká souboj s regulacemi,“ vysvětluje Vejmola.

Bitcoin se tak podle něj může stát zcela běžným platidlem. „Ve velmi malé míře je tomu tak už dnes. Bitcoin má všechny předpoklady k tomu, aby se jednou stal skutečně globální měnou. Je to podle mě jen otázka času,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…