Masarykova univerzita: Možný odprodej Scaly. Zatím neznáme skutečný stav budovy

26.08.2023 16:44 | Tisková zpráva

Masarykova univerzita po nabídce města na odkup Univerzitního kina Scala nezná skutečný stav budovy.

Masarykova univerzita: Možný odprodej Scaly. Zatím neznáme skutečný stav budovy
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

V budově Univerzitního kina Scala odhalil statický průzkum závažné poruchy, které neumožní po prázdninách obnovení provozu. Nyní přišlo město Brno s nabídkou, že by mohla Masarykova univerzita objekt, v němž sídlí i Divadlo Bolka Polívky, odkoupit za jednu korunu. Součástí budovy na Moravském náměstí jsou i kancelářské prostory, ty už však mají jiného vlastníka.

„Možnost odkoupení Univerzitního kina Scala zazněla během středečního jednání s paní primátorkou, nicméně písemnou nabídku jsme zatím neobdrželi. Vnímáme, že město Brno tak projevilo snahu, aby objekt v budoucnu nesloužil komerčním účelům. I my jsme si vědomi hodnoty tohoto unikátního prostoru, který jsme před deseti lety pomáhali zachránit před zánikem, nicméně v současné chvíli stále není znám skutečný stav budovy, a tudíž ani předpokládané náklady na celkovou rekonstrukci,“ uvedl rektor Martin Bareš.

Stavebně-technický průzkum, který má odhalit skutečný stav budovy a rozsáhlost rekonstrukce, začal první fází 1. července a potrvá do konce září. Druhá fáze průzkumu má pokračovat od ledna 2024. Poruchy konstrukčního systému se však ukázaly už v polovině srpna tak závažné, že Univerzitní kino Scala ani Divadlo Bolka Polívky nelze do konce roku zpřístupnit veřejnosti. Proto byla rovněž předmětem schůzky rektora Martina Bareše s primátorkou Markétou Vaňkovou i otázka náhradního prostoru pro aktivity Masarykovy univerzity, která v sále kina pořádá kromě výuky konference, slavnostní akce a plní třetí společenskou roli univerzity. „Očekáváme řešení v podobě nabídky adekvátních prostor, v nichž bychom mohli i nadále působit,“ přiblížil další obsah schůzky rektor MU Martin Bareš.

Už z předchozích jednání s městem Brnem vyplynulo, že Divadlo Bolka Polívky, které má stejný problém jako Univerzitní kino Scala, by mělo v budoucnosti využívat sál Břetislava Bakaly v Bílém domě. Možnost, že by v místě mohla být i Masarykova univerzita, primátorka vyloučila.

„Univerzitní kino Scala je unikátním prostorem pro setkávání a akce univerzity, a společně s provozováním kina se v něm tak podařilo zachovat jeho původní účel. Je to naše know-how, které je zcela ojedinělé a takřka nepřenosné,“ vyjádřil se prorektor MU pro personální a akademické záležitosti Jiří Hanuš. „Tuto kontinuitu bychom rádi zachovali, proto jsme se v této složité situaci obrátili i na ministerstvo kultury,“ dodal prorektor Jiří Hanuš.

„Aktuálně jednáme s Turistickým a informačním centrem města Brna, že by nám poskytlo pro dopolední výuku kino Art. Jsme si však vědomi, že jde o kino se specifickým programem, vlastní dramaturgií i diváckým zázemím, do jehož provozu nehodláme a ani nechceme zasahovat,“ zmínila kvestorka MU Marta Valešová. „Skutečnost, že město nebude budovu, v níž sídlí Univerzitní kino Scala a Divadlo Bolka Polívky, rekonstruovat, nás překvapila. Univerzitní kino Scala není jen místem pro vzdělávání, přednášky a konference MU, využíváme ho i k promítání univerzitních spotů či při uchazečské kampani. Základní rolí univerzity je vzdělávání, věda a výzkum,“ doplnila kvestorka Marta Valešová s tím, že Masarykova univerzita zatím ani nezná rozsah škod v celém objektu a o nákladech na případnou rekonstrukci, které mohou být astronomické, tak nemá dostatek přesných informací.

„Masarykova univerzita je velmi úspěšná v získávání projektových prostředků, třeba v evropských fondech jsme nejúspěšnější akademickou institucí v ČR. Jsme připraveni zapojit do hledání zdrojů na podporu Scaly i naše špičkové projektové kapacity. Nejde však o oblast vzdělávání nebo výzkumu, což velmi omezuje naše možnosti,“ řekl rektor MU Martin Bareš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…