Masarykova univerzita: Studenti Lékařské fakulty chtějí vybudovat památník za dárce těl

28.01.2021 19:38

Spolek mediků LF MU ve spolupráci s fakultou vypsal sbírku, která má s budování pietního místa pomoci.

Masarykova univerzita: Studenti Lékařské fakulty chtějí vybudovat památník za dárce těl
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Lékařská fakulta MU si již třetím rokem připomíná pietním setkáním všechny ty, kteří svým darem přispívají ke kvalitní výuce anatomie. Na návrh přednosty Anatomického ústavu fakulty Marka Joukala vznikla také myšlenka vybudování památníku dárcům těl na Ústředním hřbitově v Brně, které se ujali studenti sdružení ve Spolku mediků.

Pro mnohé pozůstalé je těžké vyrovnat se s tím, že nemohou svého zemřelého pochovat podle zaužívaných zvyklostí. Pomoci smířit se s touto skutečností by mohl právě tento památník s vsypovou hrobkou jako důstojné pietní místo, kam by mohli pozůstalí přijít uctít památku svých zemřelých. Vybudováním památníku tak chce celá studentská i akademická obec fakulty vyjádřit vděčnost všem dárcům těl pro anatomické pitvy.

Na vybudování památníku je potřeba několik set tisíc korun a peníze na ni se Spolek mediků snaží získat ve veřejné sbírce. Zapojit se do ní mohou studenti i zaměstnanci celé Masarykovy univerzity i široká veřejnost. Příspěvky mohou zasílat na transparentní účet 2901871435/2010.

"Maximálně vítám aktivitu studentů a obzvláště našeho Spolku mediků. Mimoškolní aktivita, která se přímo dotýká fakulty a její výuky, je úžasným dokladem sounáležitosti studentů a akademiků. Je fascinující, že studenti myslí nejen na svoje vlastní zájmy, ale oceňují dárce těl, díky nimž mohli absolvovat plnohodnotnou výuku anatomie, bez které se neobejde žádný lékař, zubař, či zdravotník. Věřím, že památník bude důstojným poděkováním všem těm, kteří pomohli při vzdělávání naši studentů a pro naše studenty to bude místo uvědomění si pokory vůči dárcům i pomíjivosti lidského bytí," uvádí děkan Lékařské fakulty MU Martin Repko.

Nová prezidentka Spolku mediků Klára Dolinová pak dodává: "Děkujeme. Za celý Spolek mediků, ale také za všechny studenty, pro něž byla anatomie vstupní branou k cestě stát se nejen dobrým lékařem, ale i pokorným člověkem. A s touto vší pokorou skládáme poctu všem dárcům, kteří již darovali nebo darují to nejcennější: svá těla, abychom se my, studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, mohli v budoucnu stát kvalitními lékaři, sestrami, fyzioterapeuty či zubaři..."

Ročně absolvuje výuku anatomie kolem 1000 studentů studijních programů všeobecného lékařství, zubního lékařství a nelékařských oborů. "I přes to, že jsou k dispozici moderní výukové technologie částečně nahrazující výuku na kadaverózním materiálu, je stále praktická výuka na tělech zemřelých naprosto základní a nepostradatelnou metodou výuky budoucích zdravotníků. Z tohoto důvodu si nesmírně vážíme našich dárců, bez jejichž nezištného daru by výuka anatomie nebyla možná," připomíná nenahraditelnost pitev Marek Joukal, přednosta Anatomického ústavu. Ten o tom, proč se lékařské fakulty bez darovaných těl neobejdou, mluví v 11. dílu podcastu Lékařské fakulty MU Stetoskop (ZDE).

plakát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec