Masarykova univerzita: Studium láká, oproti loňsku přibyly přes dva tisíce uchazečů

08.04.2021 13:30

Počet přihlášek ke studiu na Masarykově univerzitě meziročně vzrostl o třináct procent. Rekordní nárůst zaznamenala filozofická fakulta.

Masarykova univerzita: Studium láká, oproti loňsku přibyly přes dva tisíce uchazečů
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

O studium na MU v akademickém roce 2021/2022 má zájem celkem 25 170 uchazečů, od kterých univerzita zaregistrovala v řádném běhu přijímacího řízení od loňského listopadu do letošního února jednu či více přihlášek do bakalářského nebo dlouhého magisterského studia. Meziročně to je o 2 295 uchazečů víc.

Za nárůstem zdaleka nejsou jen zájemci o studium na farmaceutické fakultě, která přešla pod MU a letos se ve statistikách objevuje poprvé. Ke studiu farmacie se v řádném běhu řízení přihlásilo 490 lidí. S jejich započtením činí meziroční nárůst přihlášených na univerzitu deset procent.

Anketa

Uspěl Jan Blatný ve funkci ministra?

26%
74%
hlasovalo: 3578 lidí

"Věřím, že díky zvýšenému počtu přihlášek budeme schopni přijmout více kvalitních zájemců o studium na MU, třeba na farmacii nebo do programů připravujících budoucí učitele, kde vnímáme silnou společenskou potřebu," uvedl ke statistikám prorektor pro vzdělávání a kvalitu Michal Bulant.

Jedinou přihlášku ke studiu Masarykovy univerzity podalo pro příští akademický rok 57,2 procenta uchazečů. Dvě přihlášky přišly od 26,5 procenta zájemců o studium a tři od 10,4 procenta.

Univerzita zaregistrovala v řádném běhu 42 336 přihlášek pro rok 2021/2022. Meziročně to je o třináct procent více. Bez zahrnutí farmaceutické fakulty vychází nárůst na jedenáct procent.

Rekordmanem je filozofická fakulta. K bakalářskému prezenčnímu studiu na této fakultě se přihlásilo meziročně o pětinu víc uchazečů. Následují pedagogická fakulta a fakulta sociálních studií s šestnáctiprocentním a čtrnáctiprocentním nárůstem.

V následujících měsících počet uchazečů i přihlášek ke studiu MU ještě navýší zejména zájemci o cizojazyčné studijní programy. Podle odhadů dle předchozího roku díky nim v doplňkových bězích přijímacího řízení, které na rozdíl od hlavního běhu nejsou tolik svázané termíny, přibyde do statistik ještě asi 1 600 přihlášek od 1 400 uchazečů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…