MeSES: Doporučení protiepidemických opatření pro bezpečné Vánoce

04.12.2021 10:49 | Tisková zpráva

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MesES) zveřejnila dnes nové stanovisko ve kterém doporučuje zavedení a změny protiepidemických opatření před obdobím Vánoc a svátků na konci roku.

MeSES: Doporučení protiepidemických opatření pro bezpečné Vánoce
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Jedná se zejména o zvýšení frekvence testování ve školách na 2x týdně a zavedení strategie “test-to-stay”, podporu antigenního testování a zavedení roušek při výuce ve školách. 

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí
Skupina dále doporučuje, aby se plošného testování účastnili všichni, bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo nemoc prodělali, a aby se veřejnosti zpřístupnily testy pro samotestování.

“Problém svátků je v tom, že se potkají skupiny lidí, které se jinak běžně nepotkávají. To může zažehnout nová ohniska šíření viru, a může vést k nákaze lidí, kteří jsou teď chráněni imunitou lidí ve svém okolí. O Vánocích se navíc často potkávají různé generace. Aby svátky byly bezpečné, a předešlo se mnoha zbytečným tragédiím v novém roce, potřebujeme snížit virovou nálož v populaci”, zdůrazňuje vedoucí skupiny Petr Smejkal.

Klíčovými faktory jsou očkování, situace ve školách a testování.

Kritická je situace ve školách, které jsou sice formálně otevřené, ale vzhledem k obrovské incidenci se mnoho žáků a studentů dostává do izolace a karantény. Skupina MeSES vysvětluje, že cílem nemohou být pouze “otevřené školy”, ale musí jít o “bezpečné otevřené školy”. Situace, kdy jsou školy z politických důvodů otevřené s vysokou mírou nákazy a nedostatkem protiepidemických opatření, především není v zájmu dětí, které nesou jednak zdravotní následky včetně dlouhodobých, ale četné karantény a izolace narušují jejich vzdělávání a zhoršují psychický stav. Ve školách a mimoškolních aktivitách skupina navrhuje častější testování, zavedení “test-to-stay” (modifikované karantény při které je dětem povolena docházka do školy), nošení roušek, a dočasné omezení mísení dětí z různých kolektivů. Strategie testování “test-to-stay” by omezila narušení vzdělání dětí karanténami mimo školu. Skupina apeluje na vládu a příslušná ministerstva, aby již nyní nakoupili dostatečné množství testů do škol, které vystačí až do konce března.

U očkování nejrychleji současnou vlnu ovlivňuje podání posilujících dávek. Skupina ve svém stanovisku podpořila aktivity Lékaři pomáhají Česku zdůrazňuje ale, že je třeba tyto iniciativy podpořit centrálními efektivními opatřeními. Důležité také je nadále prioritizovat seniory a ohrožené skupiny - podání posilujících dávek těmto skupinám by mělo mít přednost i před očkováním první dávkou u mladých zdravých lidí.  Skupina také navrhuje zavedení tzv. opt-out očkování, kdy je rizikovým neočkovaným přidělen konkrétní termín očkování, a v předstihu zaslaná pozvánka.

Klíčové je podle skupiny pro pokles vlny jak očkování, tak testování. Testování je i nadále zásadní pro včasnou diagnostiku a izolaci infekčních osob. Antigenní testy mohou být dostatečné pro určení pozitivity testovaného, pokud se u něj zároveň projeví příznaky nemoci covid-19. Antigenní testy je třeba použít také v případě, že nestačí kapacita PCR testování. “Z epidemických modelů je jasné, že není důležité jen jak je test citlivý, ale i to, jak rychle se na něj člověk dostane a jak rychle má výsledky. Pokud v některých místech kapacita PCR nestačí a lidé se objednávají na test třeba se zpožděním 4 dnů, tak než se otestují a dozví výsledek, vir už se šíří jinde,” vysvětluje člen skupiny Jan Kulveit, který se zabývá matematickými modely epidemií.

Vzhledem k nedostatečné kapacitě testování před svátky stanovisko MeSES doporučuje zpřístupnit antigenní testy pro samotestování všem, ideálně podobně jako Velká Británie poskytnutím určitého množství testů zdarma. “Kvalitní antigenní testy jsou dnes velmi dobré v zachycení infekčních osob, ale ideální je testovat se bezprostředně před návštěvou. Naopak musíme varovat před omylem, kdy se někdo otestuje několik dní před svátky, a třeba ještě na Silvestra si myslí, že negativní výsledek testu znamená, že není nakažený. Nic takového test nezaručuje,” dodává Kulveit.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…