Melanoma Day 2016 ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně

14.05.2016 19:52

Myšlenka věnovat jeden den v roce prevenci vzniku melanomu se zrodila v Belgii, kde také již v roce 1999 byla tato akce uspořádána pod vedením Dr. Thomase Maselise. Ten požádal v roce 2000 o záštitu nad touto aktivitou Evropskou akademii dermatovenerologie (EADV), jež zřídila tzv. "Task Force for Euromelanoma Day" a začala koordinovat aktivity v zemích Evropy. Česká republika se zapojila do evropské aktivity velmi záhy, již v roce 2001.

Melanoma Day 2016 ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Předmětem Evropského dne melanomu v ČR (Melanoma Day) je preventivní vyšetření kůže cílené na odhalení kožních nádorů, koná se jeden den v roce, každoročně je to pondělí v první polovině května. Letos tento den vyšel na pondělí 9. 5. 2016. Již několik let se do této akce zapojuje také I. dermatovenerologická klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (dále I. DVK).

„Zájem pacientů byl veliký. Je nutné zdůraznit, že preventivní vyšetření kůže je bezplatné vyšetření, které mohou pacienti podstoupit kdykoliv v průběhu roku, ať již preventivně nebo v případě, že na kůži najdou jakékoliv změny, které se jim nezdají," sdělila Petra Veselá, mluvčí svatoanenské nemocnice.

Na I. DVK v rámci Dne melanomu bylo vyšetřeno dnes 83 pacientů (34 žen, 49 mužů), v dalších dnech bude vyšetřeno ještě 21 pacientů (v roce 2015 bylo vyšetřeno 46 pacientů). Vyšetřování se účastnilo celkem 5 lékařů.

Bylo zachyceno celkem 72 dysplastických névů (v roce 2015 9 névů), pacienti byli objednáni k provedení totální excize s následným histologickým vyšetřením s precizací diagnózy. Dále byl zachycen 1 bazaliom (bazocelulární karcinom) a 1 spinaliom (spinocelulární karcinom).

„Prevence a včasný záchyt u maligního melanomu jsou trvalým imperativem. Právě ve fázi přechodu pigmentového névu v melanom můžeme efektivně a trvale problém vyřešit chirurgickým odstraněním. Kromě melanomu však zaznamenáváme nárůst nemelanomových maligních nádorů kožních. I ty je možno odhalit včas," informuje Vladimír Vašků, přednosta I. dermatovenerologické kliniky FNUSA.

Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů, jehož incidence se stále zvyšuje zejména u mladých lidí, nejvyšší nárůst je pozorován u žen ve věku 10–29 let. Nicméně je nejsnáze detekovatelným nádorem. V ČR na maligní melanom ročně zemře kolem 300 osob.

Za 15 uplynulých ročníků Evropského dne melanomu v ČR bylo již vyšetřeno více než 60 tisíc osob. Cílem dermatologů je odhalit maligní melanom včas, tedy ve stadiu, které je prognóza léčitelnosti právě s opačnou i vyšší úspěšností než u zmiňovaného případu.

Během minulých 15 ročníků bylo v naší republice vyšetřeno na 56.000 osob, u kterých byly ve více než ve 400 případech odhaleny kožní nádory (maligní melanom).

Při vyšetření pacienti vyplňují dotazníky, které jsou jednotné v celé Evropě, a jsou zjišťovány rizikové faktory vzniku kožních nádorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…