Mezinárodní konference Obuv v historii přivítá na 50 odborníků z celého světa

05.10.2014 16:48

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravuje sedmý ročník mezinárodní konference s názvem Obuv v historii 2014. Setkání odborníků se uskuteční od 7. do 9. října ve Zlíně, ve známém Baťově mrakodrapu. Na programu budou přednášky o obuvnictví a obouvání od starověku až po současnost. Konference je jednou z akcí, kterou si muzeum připomíná 120. výročí založení firmy Baťa.

Mezinárodní konference Obuv v historii přivítá na 50 odborníků z celého světa
Foto: Archiv
Popisek: Boty, ilustrační foto

„Mezinárodní konference se zúčastní celkem asi 50 odborníků z řad muzejních pracovníků, ale také vědci z univerzit a další odborníci a nadšenci v oboru. Mezi hosty budou kolegové z Anglie, Belgie, Nizozemí, Německa, Slovenska a Austrálie. Zazní 23 referátů,“ řekla organizátorka konference a historička muzea Miroslava Štýbrová.

Mezi nejvýznamnějšími hosty přivítají pořadatelé světově uznávanou odbornici na historii obuvnictví June Swannovou, která se zúčastnila všech předchozích zlínských konferencí. Pracovala v muzeu v anglickém Northamptonu, byla kurátorkou sbírky ceremoniálních oděvů a obuvi u britské královny Alžběty II. a je nositelkou Řádu britského impéria (The Most Excellent Order of the British Empire). „Její přednášky jsou vždy excelentní a náleží k tomu nejlepšímu, co na konferenci zazní. Tentokrát si pro zlínské sympózium připravila přednášku, zabývající se anglickým obuvnictvím v průběhu věků,“ doplnila Miroslava Štýbrová.

Z daleké Austrálie přijede Jiří Jákl, který připravuje příspěvek o sandálech císaře Rámy – nejstarším dokladu o obuvi z oblasti ostrovní Jihovýchodní Asie. Nebudou však chybět ani kolegové z českých a slovenských muzeí.

Kromě odborné části čeká účastníky konference také bohatý doprovodný program, během něhož zavítají na prohlídku expozice a výstav do Muzea jihovýchodní Moravy v budově 14 továrního areálu. „Kromě stálé expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, která se stala nejkrásnější muzejní expozicí roku 2013 a získala cenu Gloria musaealis, jim ukážeme i krátkodobé výstavy uspořádané u příležitosti 120. výročí založení firmy Baťa – „K štěstí klíček je střevíček – Baťa“ a „V zákopech a v zázemí“. Nebude chybět ani prohlídka města z terasy mrakodrapu a projížďka v unikátním Baťově výtahu – pojízdné kanceláři,“ prozradil ředitel muzea Pavel Hrubec.

Na poslední den připravuje muzeum fakultativní exkurze. Účastníci sympozia si prohlédnou výrobu obuvi pro vojsko a policii ve firmě Prabos Slavičín, čeká je komentovaná prohlídka lázeňského města Luhačovice nebo exkurze ve firmě Soles 2 Walk v Březůvkách vyrábějící podešve, podpatky a patníky.

Záštitu nad konferencí převzal hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a pozvání přijala i Alena Gajdůšková, první místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…