Mezinárodní ocenění Europa Nostra získal obor, na kterém se podílí stavební fakulta ČVUT

08.04.2017 11:34

Evropská komise a Europa Nostra včera představily vítěze soutěže o Cenu Evropské unie pro kulturní dědictví / Europa Nostra Awards 2017. Mezi nimi je i studijní obor Advanced Masters in Structural Analysis of Monuments and Historical Constructions (SAHC), tedy pokročilé magisterské studium inženýrské analýzy památkových objektů a historických konstrukcí.

Mezinárodní ocenění Europa Nostra získal obor, na kterém se podílí stavební fakulta ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Jednoletý magisterský studijní obor společně zajišťují partnerské vysoké školy ze čtyř zemí: Univerzita v Minho (Portugalsko), Fakulta stavební Českého vysokého učení technického v Praze, UPC – Technická univerzita v Barceloně (Španělsko) a Univerzita v Padově (Itálie) společně s přidruženým partnerem. Tím je Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky. Od založení oboru v r. 2007 jej úspěšně dokončilo na 300 studentů, kteří vždy absolvovali výuku předmětů v jedné ze zemí partnerských institucí a diplomovou práci vypracovali a obhájili v jiné. Od svého počátku byl projekt podporován v rámci programu Erasmus Mundus/Erasmus+.

Porota zejména ocenila, že „tento pokročilý program, který je založený na vědeckých principech inženýrství, památkové péče a architektury, umožňuje studentům lépe porozumět (historickým) konstrukcím, což v důsledku napomáhá prodloužit dobu jejich existence“. Hodnotitelé poukázali i na globální dosah studijního oboru, jehož absolventi pocházejí z 62 různých zemí celého světa. Ocenili také, že obor poskytuje studentům pohled na problematiku péče o architektonické dědictví v různých kulturních kontextech a pobízí je k tomu, aby vytvářeli a rozvíjeli svou odbornost s mezinárodním rozhledem, který je v současné době čím dál více ceněn.

“Náš obor spojuje prvky analýzy a diagnostiky konstrukcí a materiálů, tradičních i moderních stavebních metod a mezinárodně akceptovaných principů památkové péče. Cenu Europa Nostra beru jako výraz ocenění našeho mnohaletého úsilí poskytovat takovéto multidisciplinární vzdělání budoucím odborníkům v oboru péče o architektonické dědictví,“ říká profesor Petr Kabele z Fakulty stavební ČVUT.   

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 202 příspěvků z 39 evropských států. Odborná porota z nich vybrala 29 vítězů z 18 zemí. Ti jsou odměněni za své úspěchy v oblasti ochrany památek, výzkumu a vzdělávání. V současné době je na adrese http://vote.europanostra.org/ také spuštěno on-line hlasování, ve kterém mohou účastníci z řad veřejnosti vyjádřit svou podporu pro tři z oceněných projektů. Na základě hlasování pak bude vyhlášena Cena veřejné volby. Účastníci hlasování mají šanci vyhrát zájezd pro dvě osoby do Finska, kde se zúčastní slavnostního ceremoniálu udílení ocenění. To se uskuteční dne 15. května  v historickém městě Turku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…