Mezinárodní projekt prosazující ekoinovace startuje v Praze

31.03.2017 10:40

Úvodní konference mezinárodního projektu DanuBioValNet se za účasti stovky odborníků ze zemí Dunajského regionu včetně České republiky konal ve čtvrtek 30. března v Praze. Projekt má za cíl vytvořit partnerství mezi klastry pro posílení ekoinovací. Výsledkem by měly být společné sítě výzkumných center a výrobních firem v oborech využívajících obnovitelné biologické zdroje.

Mezinárodní projekt prosazující ekoinovace startuje v Praze
Foto: Archiv autora
Popisek: Prezidnetka NKA Pavla Břusková na konferenci projektu DanuBioValNet

„Vzhledem k faktu, že fosilních zdrojů bude v budoucnu stále ubývat a bude nutné snižovat závislost na těchto zdrojích, poroste poptávka po ekoinovacích. Ty se stanou hlavním tahounem rozvoje regionů, na nich bude stát diverzifikace ekonomiky a vytváření nových pracovních příležitostí především ve venkovských oblastech. Rozvoj nových hodnotových řetězců, které využívají obnovitelné biologické zdroje, a to od primárních produktů až po finální výrobky, bude záviset také na propojení firem z různých zemí. Týkat se bude především oborů s vysokou přidanou. V současné chvíli takovéto propojení v Dunajském regionu chybí,“ objasnila Pavla Břusková, prezidentka Národní klastrové asociace ČR.

„Klastry hrají významnou roli v rozvoji nových oblastí vývoje, ve sdílení a synergiích, které jsou k tomu zapotřebí,“ doplnila Pavla Břusková důvod, proč byla Národní klastrová asociace pověřena organizací konference.

Výstupem tříletého projektu, financovaném Evropskou unií, bude stanovení společné klastrové strategie pro obory využívající obnovitelné biologické zdroje a vytvoření nových metod a nástrojů pro meziklastrovou spolupráci.

Strategii přechodu z tradiční ekonomiky využívající fosilní paliva na bioekonomiku na konferenci potvrdili i zástupci Úřadu vlády ČR a Ministerstva zemědělství ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…