Mimořádná Legislativní rada vlády schválila věcný záměr zákona o dobrovolnictví

12.09.2015 19:32

Ve čtvrtek 10. září 2015 se v budově Úřadu vlády ČR konalo mimořádné zasedání Legislativní rady vlády (LRV) ČR.

Mimořádná Legislativní rada vlády schválila věcný záměr zákona o dobrovolnictví
Foto: cez.cz
Popisek: Dobrovolníci z ČEZ.

Rada měla k projednání pět bodů. Z toho:

Přijala:
- návrh věcného záměru zákona o dobrovolnictví
- návrh věcného záměru zákona o odškodnění protiprávně sterilizovaných osob

Přerušila:
- návrh zákona, kterým se mění a ruší některé zákony v oblasti mezinárodní spolupráce při správě daní
- návrh věcného záměru zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech
- návrh zákona o ochraně památkového fondu a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (zákon o ochraně památkového fondu)

Návrh zákona, kterým se mění a ruší některé zákony v oblasti mezinárodní spolupráce při správě daní:
Návrh nově zavádí globální standard pro automatickou výměnu informací pro účely správy daní, jak podle evropské směrnice, tak na základě Úmluvy o správní pomoci v daňových záležitostech, potažmo dohod příslušných orgánů o automatické výměně informací o finančních účtech. Navržený zákon v maximální míře sjednocuje povinnosti finančních institucí spojené s postupy při získávání a oznamování informací o účtech svých klientů s povinnostmi, které již dnes mají podle tzv. Dohody FATCA. Tyto dohody včetně jimi upravených postupů náležité péče byly vzorem evropským předpisům i společnému standardu oznamování vytvořenému OECD. Z toho důvodu se zákon provádějící Dohodu FATCA navrhuje začlenit do jednoho společného právního základu pro tento typ automatické výměny informací - zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní.
Zákon předkládá Ministerstvo financí (MF). 
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Návrh věcného záměru zákona o dobrovolnictví:
Současná právní úprava vede k ne zcela jasné interpretaci zákona a je překážkou rozvoje dobrovolnictví. Navíc v současné době pouze malá část dobrovolnictví v České republice spadá pod zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Cílem návrhu je proto nastavení podmínek dobrovolnictví a jeho podpory ze strany státu tak, aby se maximalizoval celospolečenský přínos dobrovolnictví. Záměrem zákona je taktéž ukotvení obecně využitelného pojmu dobrovolník a dobrovolnictví v rámci právního řádu ČR.
Zákon předkládá Ministerstvo vnitra (MV).
LRV doporučila návrh zákona schválit ve znění jejího stanoviska.

Návrh věcného záměru zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech:
Hlavním smyslem návrhu je změna charakteru trvalého pobytu z evidenčního na ohlašovací. Věcný záměr nově zavádí princip ohlašovací povinnosti občanům. Trvalý pobyt se bude hlásit na ohlašovnách, a to podle místa skutečného pobytu občana. Předpokládá se, že občan si trvalý pobyt zvolí v místě, kde má v úmyslu se trvale zdržovat a kde má rodinu nebo zaměstnání a kde skutečně bydlí. Získá-li občan užívací titul, bude nejen jeho povinností, ale zároveň právem se na jím zvoleném místě k trvalému pobytu přihlásit, přičemž nebude možné mu v tom nijak bránit.
Zákon předkládá Ministerstvo vnitra (MV).
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Návrh zákona o ochraně památkového fondu a o změně zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (zákon o ochraně památkového fondu):
Cílem navrhovaného zákona je zdůraznit veřejný zájem na ochraně památkového fondu a dále pak v návaznosti na správní řád, stavební zákon, zákon o základních registrech, nový občanský zákoník a další zákony a vytvořit podmínky pro péči o tento fond. Dalším cílem je rovněž výrazné zpružnění a zefektivnění systému památkové péče zejména využitím moderních komunikačních a informačních technologií.  Jako nejvýznamnější změnu lze vyzdvihnout možnost kompenzovat náklady vzniklé v souvislosti s omezením vlastnických práv vlastníkům nemovitostí, které nejsou kulturními památkami, ale nacházejí se v památkových rezervacích a památkových zónách. Současně bude možno adekvátně reagovat, pokud někdo neplní povinností vlastníka kulturní památky
Zákon předkládá Ministerstvo kultury (MK).
LRV projednávání tohoto návrhu zákona přerušila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…