Mimořádné dotace z ROP Jihozápad jsou ohroženy

30.07.2013 10:25

Úřad bude situaci řešit vyhlášením podmínečné výzvy

Mimořádné dotace z ROP Jihozápad jsou ohroženy
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Získání zhruba 535 milionů korun, které byly připraveny pro žadatele o dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad) v rámci výzev, plánovaných na podzim, je významně ohroženo. Mimořádný objem financí měl ROP Jihozápad získat na základě nedávného usnesení Vlády ČR o přesunu peněz z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad a Operačního programu Technická pomoc. V současnosti však tomuto přesunu brání „formalita“ – jeho neschválení ze strany Monitorovacího výboru Regionálního operačního programu Severozápad.

Monitorovací výbor Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad neschválil převod 3,1 miliardy korun do jiných operačních programů navzdory skutečnosti, že nevyčerpání těchto finančních prostředků je rizikové a v krajním případě o ně může Česká republika přijít.

Vedení Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad však o tyto peníze odmítá přijít a bude se snažit ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR slíbené finanční prostředky získat. „ROP Jihozápad je připraven přislíbené dodatečné finance plně využít. Hned po oznámení vlády o přesunu peněz z rizikových operačních programů jsme začali konat a dnes je téměř vše připraveno k tomu, aby tyto prostředky byly včas a smysluplně, v rámci Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Jihozápad, rozděleny,“ řekl Ivo Grüner, předseda Regionální rady ROP Jihozápad.

„V jižních a západních Čechách máme řadu dobrých projektů, které nemohly být podpořeny pro nedostatek finančních prostředků. Už více než dva roky nabízíme Ministerstvu pro místní rozvoj ČR absorpční kapacitu regionu Jihozápad, tedy možnost pro využití finančních prostředků z jiných rizikových operačních programů České republiky. Tento potenciál vychází z prováděných analýz takzvané absorpční kapacity, podle nichž území našeho regionu vykazuje vysokou potřebnost rekonstrukcí místních komunikací odhadem za více než 1,5 miliardy korun, rozvoj základního, střední a vyššího školství nebo potřebu zkvalitnění procesu poskytování zdravotní a sociální péče. Je to ale marné. Byli bychom neradi, aby Česká republika vracela finance určené na dotace jen proto, že se její představitelé nedokážou dohodnout na efektivním čerpání zmíněných finančních prostředků,“ doplnil Grüner.

Výzvu k předkládání těchto projektů do ROP NUTS II Jihozápad chce Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad vyhlásit i přes tyto překážky letos na podzim. Zájemci o dotace pak budou mít přibližně měsíc a půl na to, aby projektové žádosti předložili. „Bude se jednat o takzvanou podmínečnou výzvu. Úspěšní žadatelé získají dotace na své projekty jen tehdy, pokud budou schváleny finanční přesuny v monitorovacích výborech jednotlivých operačních programů a dále pokud tyto přesuny schválí také Evropská komise,“ řekla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad (ÚRR JZ) Michaela Šímová. 

Mimořádné finance mají být určeny na podporu ekologické dopravy, rozšíření základního a středního školství a na rozšíření sociální infrastruktury. „Na ekologickou dopravu je v rámci přesunu finančních prostředků připraveno cca 150 milionů korun, na školství cca 325 milionů korun a na sociální služby zhruba 60 milionů korun,“ uvedl Jaromír Slíva místopředseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…