Mimořádný přímý přenos - klavírista Lukáš Vondráček živě z Betlémské kaple

10.06.2016 14:39

14. června od 19 hodin vysílá Český rozhlas Vltava mimořádným přímým přenosem koncert klavíristy Lukáše Vondráčka. Vítěz letošního ročníku Soutěže královny Alžběty bude hrát v Betlémské kapli v Praze. Interpret pocházející z Opavy, žije v Bostonu a koncertuje především v zahraničí, do České republiky zavítá jen zřídka. Jeho vystoupení je proto jedinečnou příležitostí pro setkání s virtuozitou mladého umělce, ale zároveň i prvním koncertem v České republice po nedávném vítězství v prestižní bruselské soutěži. Tento koncert exkluzivně zprostředkovává Český rozhlas jako jediné médium v ČR. Ve stejný den od 13 hodin Vltava nabídne také záznam finálového vystoupení Lukáše Vondráčka na Soutěži Královny Alžběty.

Mimořádný přímý přenos - klavírista Lukáš Vondráček živě z Betlémské kaple
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Koncert v Betlémské kapli je výjimečný mimo jiné i tím, že spolu s Lukášem Vondráčkem vystoupí také houslista Josef Špaček, který je laureátem Soutěže královny Alžběty z roku 2012. Na pódiu se tak setkají dva nejúspěšnější mladí čeští instrumentalisté současnosti,“ řekl Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby stanice Vltava.

V první polovině koncertu zahraje Lukáš Vondráček Sonátu pro klavír č. 3 f moll op. 5 Johannese Brahmse, kterou hrál i na Soutěži královny Alžběty. Časově náročné klání se konalo ve dnech 2. až 28. května. Jen výběr finalistů trval celých dvanáct dní. Ti se pak po celý týden připravovali na závěr soutěže v izolaci od okolního světa a nacvičovali povinnou skladbu zkomponovanou přímo pro tuto příležitost.

Ve druhé polovině pražského koncertu se k Lukáši Vondráčkovi připojí houslista Josef Špaček a hosté. Budou to Henry Flory (housle), Joel Link (viola) a Kian Soltani (violoncello). Mladí umělci se seznámili na studiích ve Spojených státech amerických, dnes jsou to mezinárodně uznávaní komorní hráči. Společně zahrají Klavírní kvintet A dur op. 81 Antonína Dvořáka.

Koncert se koná jako benefice ve prospěch Salesiánského střediska mládeže v Praze – Kobylisích. Přímým přenosem provede moderátorka Veronika Paroulková.

Umění Lukáše Vondráčka nabídne Český rozhlas Vltava ve stejný den ještě ve druhé polovině pořadu Hudební galerie od 13 hodin. Vlámský rozhlas prostřednictvím sítě Eurorádia poskytnul Českému rozhlasu záznam jeho finálového vystoupení na Soutěži královny Alžběty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …