Mimořádný zájem měli turisté o dovolenou v Jihočeském kraji. V hlavní sezoně se jich tu ubytovalo o devět procent víc než loni

10.11.2016 20:36

Jako mimořádně úspěšnou hodnotí Jihočeský kraj turistickou sezonu ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Přestože z hlediska počasí nemohla konkurovat té loňské, výsledky předčily očekávání. V jižních Čechách se ubytovalo 746 004 turistů, kteří zde strávili v průměru 2,186 nocí. Počet návštěvníků se tak oproti loňsku zvýšil o více než devět procent. Neustálý růst návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení (HUZ) tak v Jihočeském kraji pokračuje a trvá již dva a půl roku, což je z hlediska mezikrajského srovnání nejdéle. Počet hostů z ČR, kteří se v létě ubytovali v jihočeských HUZ byl nejvyšší mezi kraji, počtem zahraničních návštěvníků kraj obsadil třetí místo.

Mimořádný zájem měli turisté o dovolenou v Jihočeském kraji. V hlavní sezoně se jich tu ubytovalo o devět procent víc než loni
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Od počátku roku se v regionu ubytovalo 1,24 milionu hostů, o sedm procent více než loni. Jižní Čechy jsou po Praze a Jihomoravském kraji třetím nejnavštěvovanějším regionem v republice. Turisté v jihočeských ubytovacích zařízení strávili za tři čtvrtletí 3,49 milionu nocí.

Mezi zahraničními návštěvníky vedou turisté z Německa

Ve skladbě zahraničních návštěvníků tvoří tradičně nejpočetnější skupinu hosté z Německa. Na druhém místě jsou hosté z Číny (stejně jako ve 3. čtvrtletí 2015), před třetími Slováky a čtvrtými Rakušany. Návštěvníci z Tchaj-wanu a Jižní Koreji, kteří se v 1. a 2. čtvrtletí 2016 umísťovali na třetím a čtvrtém místě, v letní sezóně klesli na pátou a šestou příčku. Z hlediska počtu přenocování jsou mezi zahraniční klientelou na špici stejně jako ve skladbě hostů Němci a na druhém místě Nizozemci. Struktura i žebříček zemí podle počtu přenocování se odlišuje od struktury hostů vlivem rozdílné délky pobytu. Asijští hosté se v HUZ ubytují zpravidla pouze na 1 noc - proto je jejich podíl ve struktuře podle přenocování nižší a proto hosté z Japonska z první desítky zemí vypadli. Namísto nich se do první desítky podle počtu přenocování dostali hosté ze Spojeného království, kteří v kraji trávili podobně jako Němci téměř čtyřdenní pobyty. U Britů byl zaznamenán největší nárůst délky pobytu. Nejdéle se v HUZ kraje zdržují Nizozemci, kteří do kraje přijížděli na týdenní pobyty.

Hosté ze zemí starého kontinentu se na celkovém počtu zahraničních hostů v létě podíleli víc než 60 % a na počtu přenocování víc než ze tří čtvrtin. Návštěvníci z Asie představovali ve 3. čtvrtletí necelou jednu třetinu zahraničních hostů ubytovaných v HUZ a jejich podíl na počtu přenocování byl méně než pětinový.

Největší zájem o dovolenou v jižních Čechách mají tuzemští návštěvníci

Ve srovnání se 3. čtvrtletím minulého roku se počet ubytovaných v HUZ Jihočeského kraje zvýšil o 63 tis. (9,3 %). Zásluhu na tom mají především domácí hosté. Počet tuzemských hostů se meziročně zvýšil o 44 tis. osob (8,5 %) a počet přijíždějících ze zahraničí se zvýšil o 19 tis. osob (11,8 %). Podle státního občanství zahraničních návštěvníků se počet hostů z evropských zemí zvýšil o 15,0 %, méně progresivně rostl počet hostů z Asie (nárůst o 11,6 %). Z tradičních incomingových zemí byl zaznamenán nejvyšší početní nárůst hostů z Jižní Koreje – o víc než třetinu, ze Slovenska, Číny a Německa – zhruba o čtvrtinu. Naopak meziročně klesl o víc než 10 % počet hostů z Tchaj-wanu a USA.

Více informací viz: https://www.czso.cz/csu/xc/navstevnost-kraje-ve-3-ctvrtleti-2016-nadale-roste

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…